Călanul Mic, satul care a dat lumii o voce unică: Mariana Anghel

Mariana Anghel este o artistă româncă născută pe 16 mai 1966 în Călanul Mic, un sat pitoresc situat pe Valea Streiului, în județul Hunedoara. Copilăria ei a fost marcată de muzică și de dorința de a cânta pe scenă. La vârsta de 12 ani, fratele ei Marcel Anghel i-a făcut un cadou special: înscrierea la un concurs organizat de Casa de Cultura din Călan. Deși era la începutul carierei sale muzicale, Mariana a câștigat concursul și a devenit solistă în ansamblul folcloric din zonă.

Succesul la festivalul folcloric din Mehedinți

La vârsta de 16 ani, Mariana Anghel a avut ocazia să participe la un festival folcloric în Mehedinți, la care s-au înscris 108 concurenți. Deși era la începutul activității sale în industria muzicii, artista a impresionat juriul și a obținut Marele Premiu. Acesta a fost un moment important în cariera sa, care i-a adus o mare recunoaștere în lumea muzicii populare românești.

Căsătoria și debutul în emisiunea „Tezaur folcloric”

În anul 1987, la vârsta de 21 de ani, Mariana Anghel s-a căsătorit și a născut o fată. Cu toate acestea, căsnicia ei nu a durat mult și a sfârșit prin divorț. În ciuda acestui eșec personal, Mariana Anghel a continuat să cânte și să se dezvolte în muzica populară românească. A debutat în cadrul primei ediții a emisiunii „Tezaur folcloric”, care a fost un mare succes și a rămas o emblemă a muzicii tradiționale românești.

Cucerirea Trofeului „Floarea din Gradina”

Mariana Anghel a triumfat la multe concursuri și a câștigat numeroase premii și distincții de-a lungul carierei sale. În 2003, a lansat albumul său solo „Bade cireșii-s în floare”, care a fost foarte apreciat de criticii muzicali și de publicul din România. În același an a reușit să câștige Trofeul „Floarea din Gradina”, un premiu de mare prestigiu în lumea muzicii populare românești.

Albumul aniversar cu 4 CD-uri

În perioada anilor 90, Mariana Anghel a început să-și diversifice repertoriul și să includă cântece de dragoste în interpretările sale. Această decizie a fost întâmpinată cu entuziasm de către public, iar artista a devenit tot mai populară în rândul ascultătorilor de muzică populară.

În anul 2003, Mariana Anghel a lansat albumul „Bade cireșii-s în floare”, care a fost un succes deosebit și a fost apreciat de către criticii de specialitate. Albumul conține atât cântece populare tradiționale, cât și cântece de dragoste, interpretate cu pasiune și sensibilitate.

Citește și Romul Munteanu. „Europeanul” din Călanul Mic

În anul 2007, Mariana Anghel a lansat un album aniversar, care conține patru CD-uri și include unele dintre cele mai cunoscute și apreciate cântece ale sale. Printre acestea se numără „Hai la crama din Jidvei”, „Veniți creștini la rugăciune”, „Vecina se teme rău” și „Praznic luminos”. Albumul a fost primit cu entuziasm de către public și a confirmat statutul de artistă de top al Marianei Anghel în lumea muzicii populare.

Premii și distincții

În ciuda succesului său, Mariana Anghel a rămas mereu modestă și a continuat să-și dezvolte cariera cu perseverență și pasiune. În anul 2007, ea a primit Diploma de excelență „25 de ani de activitate TVR”, în recunoașterea contribuției sale semnificative la promovarea muzicii populare în România.

În anul 2010, Mariana Anghel a primit Ordinul „Sf. Ierarh Andrei Mitropolitul Ardealului”, o distincție deosebită acordată de către Biserica Ortodoxă Română pentru contribuția sa la promovarea valorilor tradiționale și culturii populare.

În anul 2011, Mariana Anghel a primit Premiul pentru cel mai bun interpret de folclor din Ardeal la Gala Muzicii Populare Românești, Ediția I, în recunoașterea talentului și pasiunii sale pentru muzica populară.

În anul 2012, la Gala Muzicii Populare Românești, ediția a II-a, Mariana Anghel a primit Premiul special pentru întreaga activitate, în recunoașterea contribuției sale semnificative la promovarea muzicii populare și a culturii tradiționale în România. Această distincție este una dintre cele mai importante și mai prestigioase din lumea muzicii populare și a confirmat statutul de artistă de top al Marianei Anghel.