Două realizări remarcabile privind patrimoniul din România, „Călăuzele Apelor” (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, şi „Via Transilvanica”, se află între proiectele câştigătoare din acest ale premiilor European Heritage Awards/ Europa Nostra Awards 2023, au anunţat Comisia Europeană şi Europa Nostra.
Anul acesta, 30 de proiecte în domeniul patrimoniului, din 21 de ţări, au primit cea mai înaltă distincţie a Europei în domeniu.
„Călăuzele Apelor” (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării
Acest proiect vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activităţi culturale. Prin intermediul ambarcaţiunii tradiţională a Deltei (lotca), sunt promovate valoarea moştenirii locale şi dobândirea de noi abilităţi în rândul copiilor.
„Via Transilvanica”
Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeţii din România. Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi reprezintă o conexiune vitală între comunităţile locale şi diversele faţete ale patrimoniului, cuprinzând atât moştenirea construită şi naturală, cât şi tradiţiile imateriale.
Cei 30 de câştigători au fost selectaţi de către un juriu compus din experti în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării Comisiilor de selecţie, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizaţii şi persoane din 35 de ţări europene.
În urma anunţării câştigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viaţă european, responsabil de Cultură, a declarat: „Toate proiectele câştigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competenţe extraordinare şi o implicare, la nivel colectiv şi individual, care acoperă elemente de patrimoniu şi tradiţii din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moştenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unităţii noastre, ca cetăţeni şi comunităţi ale Europei.”
Citește și Codex Aureus, cel mai vechi manuscris al României, este oficial în patrimoniul UNESCO
Cecilia Bartoli, mezzosoprană de renume mondial şi preşedintele Europa Nostra, a declarat: „Îi felicit călduros pe câştigătorii din acest an ai Premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards pentru această binemeritată recunoaştere. Sunt exemple care inspiră şi care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile şi mai favorabile incluziunii. Poveştile lor de succes demonstrează modul în care dificultăţile pot fi depăşite prin punerea în comun a expertizei, dăruirii, creativităţii şi inovaţiei. Aştept cu nerăbdare să-i întâlnesc personal şi să-i sărbătorim pe toţi câştigătorii, la Ceremonia de decernare a Premiilor European Heritage Awards din Veneţia – îndrăgitul nostru oraş parte a Patrimoniului Mondial”.
Câştigătorii vor fi sărbătoriţi la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneţia. La acest eveniment prestigios va participa Ceciliei Bartoli, preşedintele Europa Nostra. Margaritis Schinas, vicepreşedintele CE, este, de asemenea, aşteptat să participe la acest eveniment de înaltă ţinută. În timpul ceremoniei, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Gran Prix şi câştigătorul premiului Public Choice Award, aleşi dintre câştigătorii din acest an, care vor primi 10.000 EUR fiecare. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneţia, oraş parte din Patrimoniul Mondial.
Susţinătorii şi iubitorii patrimoniului sunt încurajaţi să descopere câştigătorii şi să voteze online pentru a decide cine va câştiga Public Choice Award 2023, câştigătorul urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.
Călăuzele Apelor (The Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, România
Proiectul „Călăuzele Apelor” (Pathfinders of the Waters) foloseşte un element de patrimoniu imaterial specific Deltei Dunării + barca pescărească tradiţională cunoscută sub numele de lotcă – ca punct central pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la relaţia dintre oameni şi natură. Proiectul cuprinde un atelier practic de construcţie de bărci tradiţionale, o metodologie cuprinzătoare, resurse educaţionale deschise, o platformă digitală şi evenimente dedicate reţelei de copii Călăuzele Apelor.
La cârma proiectului s-a aflat legenda României la canoe Ivan Patzaichin, care a câştigat 30 de titluri la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene.
Proiectul evidenţiază cu succes faptul că, de-a lungul istoriei, oamenii şi-au modelat existenţa şi practicile culturale în armonie cu mediul lor, în timp ce natura s-a adaptat ca răspuns la acţiunile umane. Această înţelegere serveşte ca un catalizator pentru transformarea modului în care indivizii interacţionează cu mediul în viaţa contemporană.
Proiectul vizează copiii din satele cu acces limitat la activităţi culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoştinţe şi abilităţi. Prin ateliere de construcţie a bărcilor din lemn, copiii obţin o înţelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanţei sale pentru schimbările climatice şi a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învaţă să se reconecteze cu resursele locale din zona lor şi să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală şi etnică.
Citește și Expoziţia MNŢR: „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin” – tribut unui campion
Proiectul pilot, implementat între 2018 şi 2022, a implicat patru localităţi româneşti din inima Deltei Dunării, respectiv Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina, Chilia Veche, precum şi alte patru din România, conectate la lacuri sau la fluviul Dunărea: Drobeta Turnu Severin, Eşelnita, Piscu şi Comana. Rezultatele au demonstrat potenţialul de extindere a proiectului la nivel regional şi european. Scopul este de a consolida şi extinde această abordare pentru a include alte exemple naţionale şi internaţionale de patrimoniu imaterial care necesită conservare şi valorificare.
„Acest proiect captivant, pornit de la zero, este administrat de lideri locali pasionaţi, fiind reprezentat cu măiestrie prin fotografii vesele, ilustrând entuziasmul participanţilor. Prin implicarea copiilor ce provin din cinci grupuri etnice, proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) contribuie la integrarea culturală a copiilor din medii diverse. Barca este atât centrul fizic al proiectului, cât şi un simbol puternic care ajută la stimularea înţelegerii ecosistemului mai larg al Dunării. Proiectul urmăreşte să conecteze ţări de-a lungul Dunării, marcând moştenirea fluvială comună multor comunităţi din Europa. Acest lucru demonstrează, de asemenea, replicabilitatea şi relevanţa proiectului pentru alte regiuni”, au declarat membrii juriului.
„Călăuzele Apelor” (Pathfinders of the Waters) corespunde în mod evident cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite şi cu noţiunile mai largi de dezvoltare durabilă. Conectează eficient sportul cu învăţarea şi cu ideea de patrimoniu, oferind o platformă nepreţuită pentru implicarea copiilor. În plus, platforma digitală de înaltă calitate amplifică acoperirea şi impactul proiectului”, a declarat juriul.