Călin Nemeş îşi ridică bluza îndreptându-se spre cordonul de militari!

Călin Alexandru Nemeș: Portretul unui erou clujean și luptător pentru libertate

Distribuie

Călin Alexandru Nemeș (8 mai 1960, Cluj, România – 8 iulie 1993, Cluj-Napoca, România) a fost o personalitate marcantă a teatrului clujean. Născut și crescut în Cluj, Călin Nemeș a devenit o figură cunoscută în lumea artistică, chiar dacă a început modest, ca figurant la Teatrul Național din Cluj, după ce nu a reușit să intre la Facultatea de Teatru din Târgu-Mureș.

Era cunoscut nu doar ca un animator de cenacluri și manifestări culturale, ci și ca un excelent recitator din Eminescu. Adevăratul profil al lui Călin Nemeș a fost evident în timpul Revoluției din 1989, când s-a aflat în primele rânduri ale protestelor anti-guvernamentale din Cluj.

Pe 21 decembrie 1989, Călin Nemeș a mers în Piața Libertății împreună cu un grup de prieteni, hotărâți să se alăture manifestațiilor care au început în Timișoara. Acolo, în fața soldaților comandați de căpitanul Carp Dando, și-a descheiat haina și și-a dezvelit pieptul în semn demonstrativ, strigând „Trageți, am o singură inimă”. Din păcate, aceste cuvinte au fost urmate de un incident tragic, în care soldații au deschis focul asupra protestatarilor, rănindu-l grav pe Călin Nemeș.

Citește și SRI a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989

După revoluție, Călin Nemeș a rămas vocal în lupta sa pentru justiție. A refuzat onorurile și recompensele oferite de noua putere și a cerut insistent aducerea în fața justiției a celor responsabili de moartea sau rănirea a zeci de demonstranți pașnici.

Cu toate că a început să primească roluri în piese de teatru și filme și a primit o casă într-un cartier select al Clujului, a rămas afectat de experiențele sale din revoluție. În cele din urmă, pe 8 iulie 1993, la doar 33 de ani, acesta și-a pus capăt vieții.

Călin Alexandru Nemeș a rămas în memoria oamenilor nu doar ca un actor talentat, ci mai ales ca un erou al revoluției clujene. În 2006, primăria municipiului Cluj-Napoca i-a conferit titlul de Cetățean de onoare post-mortem, o recunoaștere a contribuției sale semnificative la lupta pentru libertate și dreptate.