Călușarii sunt un grup de dansatori populari din România, cunoscuți pentru dansul lor ritualic numit Căluș. Acesta este un dans folcloric realizat în timpul sărbătorilor de primăvară și este însoțit de o varietate de povești și legende. În 2005, UNESCO a inclus dansul Căluș pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Iată trei povești și legende despre Călușari.
Legenda Ielelor și a Călușarilor
Se spune că, într-o vreme, într-un sat din România, oamenii erau terorizați de niște spirite ale pădurii numite Iele. Acestea erau femei frumoase și seducătoare, dar răutăcioase, care îi răpeau pe tinerii bărbați și îi duceau în pădure pentru a-i învăța să danseze. Mulți dintre cei răpiți nu se mai întorceau niciodată în sat, iar cei care scăpau erau schimbați pentru totdeauna.
Un grup de bărbați curajoși s-a hotărât să înfrunte Ielele și să îi elibereze pe cei răpiți. Aceștia au învățat să danseze într-un mod special, cu sărituri înalte și mișcări rapide, și au format un grup numit Călușarii. Ei au intrat în pădure și au început să danseze, atrăgând atenția Ielelor. Fascinate de dansul lor, Ielele au uitat de oamenii răpiți, care au reușit să fugă și să se întoarcă în sat. De atunci, Călușarii dansează în fiecare an pentru a proteja comunitatea de relele pădurii și a aduce bunăstare și sănătate.
Povestea iubirii interzise
Într-un alt sat, trăia un tânăr frumos și talentat la dans, care făcea parte din grupul de Călușari. El s-a îndrăgostit de o fată din sat, dar părinții fetei nu au fost de acord cu legătura lor, deoarece tânărul era sărac și nu avea nimic de oferit. Cu inima frântă, tânărul și-a dedicat viața dansului și a ajuns să fie cel mai bun dansator dintre Călușari.
Într-un an, în timpul sărbătorilor de primăvară, fata s-a îmbolnăvit grav și nimeni nu a putut să o vindece. Disperat, tatăl ei a apelat la ajutorul Călușarilor. Grupul a venit să danseze în jurul fetei și, în timp ce dansau, tânărul și-a pus toată dragostea și puterea în mișcările sale. La sfârșitul dansului, spre uimirea tuturor, fata și-a recăpătat sănătatea și a fost vindecată. Impresionat de talentul și devotamentul tânărului, tatăl ei și-a dat în sfârșit acordul pentru căsătoria celor doi îndrăgostiți.
Călușarii și balaurul
Într-un sat îndepărtat, locuitorii erau terorizați de un balaur (un fel de dragon) care trăia într-o peșteră din apropiere. Monstrul devora animalele și distrugea recoltele, lăsând în urmă sărăcie și disperare. Nici un războinic nu putea înfrânge balaurul, așa că sătenii au chemat Călușarii să încerce să îl alunge.
Călușarii, însoțiți de muzicieni, au mers la peștera balaurului și au început să danseze și să cânte, realizând un spectacol impresionant. Balaurul, fascinat de sunetele și mișcările lor, a ieșit din peșteră pentru a-i privi mai bine. În timp ce balaurul era captivat de dans, Călușarii au continuat să se îndepărteze treptat de peșteră, atrăgându-l pe balaur după ei. În cele din urmă, l-au adus într-o capcană și, cu ajutorul unui vrăjitor, l-au transformat într-o piatră uriașă.
Din acel moment, balaurul nu a mai putut face rău satului, iar Călușarii au fost sărbătoriți ca eroi. Ei continuă să danseze an de an, sărbătorind victoria asupra balaurului și aducând bucurie, sănătate și prosperitate comunității.