Cannes 2023 – Lungmetrajul „Anatomie d’une chute”, regizat de Justine Triet, a câştigat Palme d’Or

Lungmetrajul „Anatomie d’une chute”, regizat de Justine Triet, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes şi la capătul a 12 zile de competiţie cu 21 de filme.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Justine Triet spune povestea unei femei acuzate de moartea soţului, cu Sandra Hüller în rolul titular, care a cucerit Croazeta în 2016 cu „Toni Erdmann”. 

Justine Triet devine a treia regizoare laureată cu Palme d’Or din istoria festivalului. Cineasta în vârstă de 44 de ani îi urmează lui Jane Campion („Lecţia de pian”, 1993) şi Julia Ducournau („Titane”, 2021). 

Palme d’Or a fost înmânat de actriţa Jane Fonda, cunoscută pentru angajamentele sale militante.

Justine Triet a acuzat guvernul în primul discurs militant al serii

Primind trofeul, regizoarea a denunţat modul în care guvernul francez a „negat în manieră şocantă” mişcarea contra reformei pensiilor. „Iar acest tipar de putere dominatoare din ce în ce mai dezinhibată erupe în mai multe zone”, a adăugat ea.

Ea şi-a dedicat premiul „tuturor tinerelor regizoare” şi „tinerilor regizori”, şi „chiar celor care nu reuşesc să filmeze astăzi”.

Marele Premiu a fost acordat, sâmbătă, de doi regizori legendari, Quentin Tarantino şi Roger Corman, în vârstă de 97 de ani, unul dintre decanii cinematografiei americane.

Filmul proiectat în închiderea Festivalului de la Cannes 2023 este „Élémentaire” (Pixar) de Peter Sohn. 

Gazda ceremoniei a fost actriţa franceză Chiara Mastroianni. 

Juriul, prezidat de Ruben Ostlund, i-a inclus pe: actorul american Paul Dano („The Fabelmans”, „There Will Be Blood”), compatrioata sa Brie Larson („Captain Marvel”), regizoarea franceză Julia Ducournau (Palme d’Or în 2021 pentru „Titane”), regizorul argentinian Damian Szifron, scenaristul şi regizorul Atiq Rahimi, regizoarea şi scenarista din Zambia Rungano Nyoni, actorul francez Denis Menochet şi scenarista şi regizoarea din Maroc Maryam Touzani. 

În selecţia oficială au fost proiectate: „Club Zero”, de Jessica Hausner, „Astroid City”, de Wes Anderson, „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer, „Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki, „Les Filles d’Olfa” de Kaouther Ben Hania, „Anatomie d’une chute” de Justine Triet, „Monster” de Hirokazu Kore-eda, „Il Sol Dell’Avvenire” de Nanni Moretti, „La Chimera” de Alice Rohrwacher, „Les Herbes sèches” de Nuri Bilge Ceylan, „L’Eté dernier” de Catherine Breillat, „La Passion de Dodin Bouffant” de Tran Anh Hung, „Rapito” de Marco Bellochio, „May December” de Todd Haynes, „Firebrand” de Karim Aïnouz, „The Old Oak” de Ken Loach, „Banel et Adama” de Ramata-Toulaye Sy, „Perfect Days” de Wim Wenders, „Jeunesse” de Wang Bing, „Le Retour” de Catherine Corsini, „Black Flies” de Jean-Stéphane Sauvaire. 

Anul acesta, în afara competiţiei, Martin Scorsese a venit să prezinte alături de Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro cel mai recent film al său, „Killers of the Flower Moon”, Harrison Ford, care la vârsta de 80 de ani a urcat treptele pentru ultimul „Indiana Jones” şi şi-a luat rămas bun de la personajul arheologului cu pălărie şi bici, sau actriţa Jane Fonda şi regizorul Quentin Tarantino, au venit fiecare să vorbească despre cinema şi carierele lor.

Actorul japonez Koji Yakusho, unul dintre cei mai cunoscuţi actori din ţara sa, a câştigat sâmbătă seara premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Perfect Days” de Wim Wenders la Festivalul de Film de la Cannes. 

„Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit lui Wim Wenders şi co-scenaristului (…). Ai creat un personaj magnific”, a spus el, emoţionat, pe scenă. În acest film al regizorului „Paris, Texas” (Palme d’Or în 1984) îl interpretează pe Hirayama, un angajat al toaletelor publice din Tokyo, un bărbat tăcut şi solitar, care se va deschide treptat către ceilalţi.

Citește și Cannes 2023 – Palm dog a fost atribuit câinelui din filmul regizat de Justine Triet

Actriţa turcă Merve Dizdar a câştigat, sâmbătă, premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Les Herbes Seches” a regizorului Nuri Bilge Ceylan. „Aş dori să dedic acest premiu tuturor femeilor care duc o luptă pentru a depăşi dificultăţile existente în această lume şi pentru a păstra speranţa”, a declarat actriţa care interpretează rolul unei femei care se îndrăgosteşte de un profesor într-o provincie îndepărtată din Turcia.

Regizorul britanic Jonathan Glazer a câştigat Marele Premiu pentru „The Zone of Interest” ce reconstituie viaţa de familie a comandantului lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, pentru a aminti de „banalitatea răului”. 

Înainte de a-i acorda premiul pentru scenariu lui Sakamoto Yuji pentru „Monster” de Kore-eda, actorul american John C. Reilly a tăcut câteva secunde pe scenă în semn de susţinere pentru „toţi cei care scriu şi dau naştere filmelor grozave”, în plină grevă a scenariştilor la Hollywood.

Palmares Cannes 2023
Competiţie
 • Palme d’Or – „Anatomie d’une chute” de Justine Triet
 • Marele Premiu – „The Zone of Interest” de Jonathan Glazer
 • Premiul Juriului – „Les Feuilles Mortes” de Aki Kaurismaki
 • Premiul pentru regie – Tran Anh Hùng pentru „La Passion de Dodin Bouffant”  
 • Premiul pentru scenariu – Sakamoto Yuji pentru „Monster” de Hirokazu Kore-Eda  
 • Premiul pentru interpretare masculină –  Koji Yakusho în „Perfect Days” regizat de Wim Wenders 
 • Premiul pentru interpretare feminină – Merve Dizar în „Les Herbes Seches”, realizat de Nuri Bilge Ceylan  

Caméra d’Or – „L’Arbre aux Papillons D’or” de Thien An Pham

 • Palme d’Or pentru scurtmetraj -„27” de Flora Anna Buda
 • Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – „Far” de Gunnur Martinsdottir Schluter 
Un Certain Regard, principala secţiune paralelă
 • Marele Premiu – „How To Have Sex”, regizat de Molly Manning Walker
 • Premiul Juriului – „Hounds”, regizat de Kamal Lazraq
 • Prix de la Nouvelle Voix – „Augure” de Baloji
 • Prix d’Ensemble – „Crowra (La Fleur de Buriti), realizat de João Salaviza & Renée Nader Messora 
 • Prix de la Liberté – „Goodbye Julia”, realizat de Mohamed Kordofani
Cinéfondation
 • Premiul I – „Norwegian Offspring”, de Marlene Emilie Lyngstad, Den Danske Filmskole, Danemarca
 • Premiul al II-lea – „Hole”, realizat de Hwang Hyein, Korean Academy of Film Arts, Coreea de Sud
 • Premiul al III-lea – „Ayyur” (Lune), realizat de Zineb Wakrim, ÉSAV Marrakech, Maroc 
Semaine de la Critique
 • Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „Tiger Stripes” de Amanda Nell Eu
 • French Touch Prize of the Jury – „Il pleut dans la maison” de Paloma Sermon-Daï
 • Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Jovan Ginić pentru interpretarea sa din „Lost Country” de Vladimir Perišić
 • Prix Fondation Gan à la Diffusion – Pyramide Distribution
 • Prix Découverte Leitz Cine du court métrage – „Boléro” de Nans Laborde-Jourdàa
 • Prix SACD – „Le Ravissement” de Iris Kaltenbäck
Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă
 • Premiul SACD – „Un prince” de Pierre Creton
 • Premiul Europa Cinemas Label  – „Creatura” de Elene Martin Gimeno
 • Trofeul Queer Palm, premiul LGBT, a revenit anul acesta lungmetrajului „Monster” de Hirokazu Kore-eda