Cannes 2023 – Queer Palm a fost atribuit filmului japonez „Monster”

Filmul japonez „Monster”, în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, a primit, vineri seară, Queer Palm, un premiul alternativ pentru cel mai bun film LGBT.

Acest lungmetraj al maestrului japonez Hirokazu Kore-eda, cu care încearcă să cucerească, sâmbătă, al doilea Palme d’Or după „Shoplifters” (2018), începe ca o dramă despre hărţuire în mediul şcolar, povestită apoi din multiple puncte de vedere. 

Intriga evoluează spre o relaţie de prietenie foarte strânsă, chiar de dragoste, schiţată între doi tineri studenţi, şi filmată cu multă pudoare, amintind în anumite aspecte din „Close”, un film al belgianului Lukas Dhont, aflat în competiţie la Cannes anul trecut. 

„Monster” a fost în cursă cu mai mult de zece filme, printre care „Anatomie d’une chute” de Justine Triet sau „Le temps d’aimer” de Katell Quillevéré.

Juriul a fost prezidat anul acesta de actorul şi regizorul american John Cameon Mitchell.

Creat în 2010 de criticul Franck Finance-Madureira, Queer Palm recompensează în fiecare an un film şi scurtmetraje ce tratează tematici LGBT, „queer” sau „feministe”, dintre toate filmele selectate la Cannes. 

În 2022, premiul a fost atribuit lungemtrajului pakistanez „Joyland”.

Citește și Cannes 2023 – Un film britanic despre sexualitate a câştigat premiul secţiunii Un Certain Regard