Carmen Dărăbuș, o voce marcantă în literatura și cercetarea românească, a decedat pe 20 mai 2023 în orașul natal, Baia Mare, la vârsta de 57 de ani.
Născută Pavel, pe 3 februarie 1966, în Baia Mare, Carmen Dărăbuș a parcurs un drum academic de excepție. A studiat la Liceul Industrial Nr. 9 (astăzi Colegiul Național Mihai Eminescu), Baia Mare, secția filologie-istorie, urmând apoi studii de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, la Facultatea de Litere, secția română-franceză. Teza ei de licență, „Teme şi motive balcanice în poezia română contemporană”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Mircea Muthu.
Mai târziu, Carmen Dărăbuș a obținut un doctorat în filologie la Universitatea din București, unde teza ei, „Funcții ale cuvântului poetic la N. Stănescu”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Dumitru Micu. A obținut și un masterat în sociologie la aceeași universitate, cu disertația „Aspecte ale comunicării în context multicultural – Macedonia”, coordonată de prof. univ. dr. Petre Anghel.
Carmen Dărăbuș a debutat în lumea literară în revista Echinox în aprilie 1987. A publicat numeroase volume semnificative, printre care „Forme ale identității în literatura română” și „Despre personajul masculin. De la unitatea androginică la disiparea postmodernă”. Munca ei a fost recunoscută și apreciată de colegii de breaslă, fiind descrisă ca un model de „pensée et l’intérêt personnel”, o voce feminină impunătoare în exegheza contemporană (Dușița Ristin, Philologica Jassensya, nr. 1/2020).
Și-a dedicat cariera explorării temelor de identitate și personaj în literatură, oferind perspective noi și unice despre literatura română în contextul cultural european mai larg. Munca sa, descrisă ca bine documentată și aliniată la tendințele contemporane (Daniela Sitar-Tăut, Nord literar, nr. 7-8/2018), a adus contribuții importante la teoria și critica literară.
Citește și Moartea lui Mircea Braga: Tristețe în lumea literaturii românești
Carmen Dărăbuș a fost o prezență regulată în publicațiile literare: Echinox, Excelsior, Steaua, Tribuna, Apostrof, Poesis, Nord literar, Convorbiri literare, Familia și multe altele. A fost, de asemenea, recenzent și membră în comitetul științific al mai multor publicații.
În lucrările sale, Carmen Dărăbuș s-a concentrat pe explorarea identității și a construcției personajelor în literatura română. În volumul său „Forme ale identității în literatura română”, a examinat modul în care identitatea este reflectată și construită în literatură, un demers care a adus o nouă profunzime înțelegerii literaturii românești (Felix Nicolau, Lumina, Panciova, vol. 73/2020, nr. 1-3).
Între 1990 și 1991 și-a început cariera în domeniul editorial ca șef de secție la Casa de Presă și Editură Nord, în Baia Mare. A continuat prin a preda limba și literatura română la Școala Generală din Cărbunari, Maramureș, între anii 1991-1992. Între 1992-1993 a predat limba și literatura română, dar și limba franceză la Grupul Școlar Auto din Baia Sprie, Maramureș. Între1993-2000 a fost profesoară de literatură universală, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „M. Eminescu” Baia Mare şi la Colegiul Pedagogic „M. Eminescu”, BaiaMare
Citește și Martin Amis, unul dintre cei mai celebri romancieri britanici ai generaţiei sale, a murit
A urmat o perioadă în care a activat ca lector universitar la Universitatea de Nord din Baia Mare, între 2000 și 2005, în cadrul Facultății de Litere, unde a predat Literatura comparată. Între 2004 și 2005 a fost lector de limba română la Universitatea „Chiril și Metodiu” din Skopje, Macedonia.
În perioada 2005-2008 a revenit la Universitatea de Nord, Baia Mare, ca și conferențiar universitar, unde a predat în cadrul programelor de licență și masterat. A deținut funcția de responsabil pentru Relații Internaționale între 2005 și 2008. Între 2008 și 2012 a continuat să promoveze limba română în străinătate, fiind lector de limba română la Universitatea din Novi Sad, Serbia.
Începând cu anul 2012 a îndeplinit funcția de conferențiar universitar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Departamentul Filologie și Studii Culturale. Aici a predat diverse discipline în cadrul programului de licență și a trei programe de masterat, incluzând Literatura universală și comparată, Introducere în studii culturale europene, Cultură și civilizație franceză, Instituții europene și internaționale, Istoria mentalităților, Regionalism și globalizare și multe altele.