Cartea despre presupusul trădător al Annei Frank a fost retrasă de la vânzare în Olanda

Cartea „The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation” care pretinde că dezvăluie identitatea celui responsabil de arestarea familiei Frank de nazişti în 1944 la Amsterdam, nu va mai fi disponibilă în Olanda.

Lucrarea „The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation” a făcut obiectul unei controverse la nivel internaţional. „Având în vedere concluziile acestui raport, am decis ca volumul să nu mai fie disponibil din acest moment”, a declarat casa de editură într-un comunicat preluat de The Guardian.

„Vom cere tuturor librăriilor să ne trimită stocurile lor. Ne prezentăm din nou scuze celor care s-au simțit ofensați de conținutul cărții”, informează aceeași sursă. 

Lansată pe 19 ianuarie, această carte scrisă de biografa canadiană Rosemary Sullivan povesteşte o anchetă de cinci ani, condusă de o echipă internaţională coordonată de fostul agent FBI Vincent Pankoke. Concluziile sale au dus la notarul Arnold Van den Bergh, mort în 1950. Evreu şi el ş membru al Consiliului evreilor din Amsterdam, acesta le-ar fi dezvăluit naziştilor locul din anexa unde familia Frank şi-a găsit refugiu pentru a se proteja. 

Citește și Istoria evreilor și a Holocaustului devine disciplină școlară obligatorie

Foarte rapid, istorici şi specialişti au criticat metodele de cercetare şi chiar ipoteza. Bart van der Boom, profesor la Universitatea din Leiden, a vorbit despre „o defăimare fără sens”. Directorul Consiliului central al evreilor din Olanda (CJO) a considerat rezultatele anchetei „extrem de speculative şi senzaţionalistă. La două săptămâni după lansarea cărţii, Ambo Anthos anunţase deja suspendarea tipăririi acesteia.

Raportul unui grup de şase experţi, prezentat la Amsterdam, a contestat rezultatele acestei anchete. Potrivit acestora, concluzia se baza doar pe ipoteze şi interpretări eronate ale surselor. „Nu există dovadă serioasă pentru a susţine această acuzaţie gravă”, au scris ei. 

Anne Frank este cunoscută pentru jurnalul scris între 1942 şi 1944 pe când ea şi familia ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam. Arestată în 1944, ea a murit în anul următor, la vârsta de 15 ani, în lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

Jurnalul Annei Frank a fost tradus în 60 de limbi.