Casa de Cultură din Călan rămâne a orașului. Instanța a respins astăzi și ultima cale de atac a Sindicatelor

Distribuie

Curtea de Apel Alba Iulia a respins joi contestația Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România în procesul cu Primăria Orașului Călan, astfel că instituția de cultură rămâne în patrimoniul orașului Călan.

Soluția Curții de Apel: „Respinge ca nefondat recursul declarat de către contestatoarea Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România împotriva deciziei civile nr.316/2022 pronunţată de Tribunalul Hunedoara -Secția I civilă. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, azi 10.11.2022.”

„Astăzi la Curtea de Apel Alba Iulia s-a respins recursul declarat împotriva sentinței noastre. Sentința e definitivă și nu mai suportă nicio cale de atac. E intabulată pe Călan și de acum încolo să faca ce vor cu ea“, afirmă avocatul Primăriei Călan în această speță, Ioan Barb.

În aprilie a avut loc procesul de apel la Tribunalul Hunedoara. Casa de Cultură a Sindicatelor a fost reprezentată de fostul senator Puiu Hașotti, Primăria Orașului Călan a fost reprezentată de scriitorul, avocat de profesie, Ioan Barb.

Procesul dintre cele două instituții a durat mai bine de un deceniu.

Citește și Ioan Barb, de patru ori premiat de Uniunea Scriitorilor. Profil biografic

În martie 2021, Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan a fost scoasă la vânzare, după ce primăria a solicitat executarea silită a proprietarilor săi. Primăria a scos astfel la vânzare imobilul din centrul oraşului, cu o suprafață utilă la subsol de 161 de metri pătrați, la parter de 1.312 metri pătrați şi la etaj de 840 de metri pătrați. Prețul de pornire a fost stabilit la 2.744.000 lei.

Casa de Cultură din Călan a fost construită între anii 1974-1976 și s-a dat în folosință în anul 1976, având o sală de spectacole cu aproximativ 400 de locuri, o sală de ședință cu 100 de locuri, bibliotecă, sală de lectură și alte spații destinate activității cultural-artistice.

Instituția a funcționat din 1990 sub tutela Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România și a avut consiliul de administrație format din cele patru confederații sindicale la nivel național: Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția, Blocul Național Sindical, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa“ și Confederația Națională a Sindicatelor Democratice din România.