Casa de la Văratec în care a trăit Eminescu este complet ruinată

Casa de la Văratec în care a trăit Eminescu este complet ruinată

Distribuie

Obiectiv de patrimoniu național, casa de la Văratec în care poetul Mihai Eminescu şi-a petrecut ultimii 15 ani de viață mai iese în evidență doar prin starea avansată de degradare în care se găsește. Pentru reabilitarea clădirii au fost întocmite o serie de petiții în ultimii două decenii, fără ecou.

Apelul redacției revistei Formula AS (2003)

„Casa lui Mihai Eminescu de la Văratec este obiect de patrimoniu național și se află în proprietatea mănăstirii. Este singura casă din România, în afară celei de la Ipotești, în care urmele șederii poetului pot fi dovedite peste timp și care poate căpăta numele de casă memorială. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat pe Internet un „Apel Național pentru salvarea casei Mihai Eminescu”. Revista „Formulă Aș” se solidarizează acestui apel de suflet, rugându-și la rândul ei cititorii să sprijine includerea monumentului de la Văratec în circuitul muzeal național. Cei care vor să contribuie la restaurarea acestei case pot folosi conturile bancare ale Fundației de cultură și presă „Formulă Aș”, cu mențiunea „Casa Eminescu”, cont nr. 8101928910 (lei), deschis la Ing Bank, sau pot suna la tel. 021/326.33.04″ (Formula As nr. 571, 2003).

Apelul Național pentru Salvarea Casei Mihai Eminescu (2002)

„Timp de 15 ani, până la săvârșirea sa din lumea noastră, Mihai Eminescu s-a refugiat adesea în liniștea Sfintelor Mănăstiri Văratec, atmosfera din și din jurul acestui lăcăș fiindu-i benefică poetului pentru creație și, multă vreme, pentru un plus de echilibru sufletesc. Pentru a sta cât mai mult la Văratec, poetul a închiriat, începând din 1874, așa cum arată documentele, o casă anume, de la proprietara să, Maica Asinefta Ermoghin. Această casă, în care au înflorit atâtea gânduri și versuri nemuritoare ale poetului nostru național, se află azi într-o deplorabilă stare de ruină. Sesizând pericolul dispariției unei prețioase mărturii – Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Fundația Culturală Lucretius (cu sediul în București!), prin binecuvântarea I. P. S. Dr. Daniel Ciobotea, lansează „Apelul Național pentru Salvarea Casei Mihai Eminescu” din incinta Sfintei Mănăstiri Văratec.

Citește și Peste 18.000 de documente din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice sunt accesibile online cercetătorilor şi celor interesaţi de patrimoniul construit

În „Apelul” ce ne-a fost remis la redacție se arată că: „Acțiunii de restaurare inițiată de Fundația Culturală Lucretius și Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au mai alăturat și Arhim. Teofil Părăian, Arhim. Mina Dobzeu (creștinătorul, în închisoare, al eseistului Nicolae Steinhardt), Arhim. Ioan Iovan, Arhim. Arsenie Papacioc, Arhim. Justin Pârvu, Pr. Constantin Galeriu, I. P. S. Nicolae Corneanu, I. P. S. Antonie Plămădeală, Acad. Zoe Dumitrescu – Bușulenga, Acad. Constantin Ciopraga, Nina Cassian, Ana Blandiana, Barbu Brezianu precum și importante instituții mass-media.

Pentru a duce la bun sfârșit această lucrare, Fundația Culturală Lucretius și Mitropolia Moldovei și Bucovinei face un apel de inima către toți românii ce doresc a sprijini lucrările de reconstrucție“ .

Oana Pellea, despre Casa Eminescu: ”Doar disperare și tristețe”

În 5 mai, Oana Pellea publica pe Facebook două imagini realizate de Fabian Anton, actrița a concluzionând că imaginile spun tot ce se poate spune despre respectul față de cultură și față de valorile naționale reale. ”Nu încape niciun comentariu. Doar disperare și tristețe. Multă disperare și multă tristețe… (…) Îți vine să urli de neputință…”, a scris actrița.

Casa de la Văratec în care a trăit Eminescu este complet ruinată
Casa de la Văratec în care a trăit Eminescu este complet ruinată

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro