Casa Memorială Amza Pellea din Băileşti îşi va redeschide porţile

Casa Memorială „Amza Pellea” din Băileşti îşi va redeschide porţile, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, a anunţat, vineri, fiica marelui actor, Oana Pellea, de ziua de naştere a tatălui său.

„Astăzi, 7 aprilie, ziua în care tata a văzut lumina zilei, vreau să fac un anunţ. Casa Memoriala „Amza Pellea” din Băileşti îşi va redeschide porţile, în haine noi şi va funcţiona în regim permanent. Trebuie să mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, domnul Cosmin Vasile, şi domnului Florin Ridiche, director al Muzeului Olteniei Craiova. Fără sprijinul excepţional acordat de către dânşii … Casa Memorială ar fi rămas închisă … Domnii mei, vă adresez un mare mulţumesc, în numele tatălui meu şi al meu personal! Vă mulţumesc pentru că îi cinstiţi memoria, aşa cum se cuvine, celui care a iubit din tot sufletul Oltenia şi pe olteni!”, a scris Oana Pellea pe pagina de facebook.

Casa de cultură din Băileşti, o stradă, o grădiniţă şi o şcoală poartă numele lui Amza Pellea, în parc a fost ridicată o troiţă în memoria sa, în centrul localităţii a fost construită o fântână pentru el, pe casa în care s-a născut a fost amplasată o placă memorială, iar locuinţa în care a crescut a fost transformată în casă memorială de fostul primar Costel Pistriţu. Odată cu decesul acestuia, casa a fost închisă.

Citește și „Casa memorială Amza Pellea” din Băileşti a fost închisă

Amza Pellea a fost un actor român născut în 1931 în București și a decedat în 1983. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1953 și și-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. A jucat în numeroase producții de teatru și film, devenind cunoscut pentru interpretarea unor roluluri notabile în Nea Mărin miliardar , Haiducii, „Mihai Viteazul” Dacii și multe altele.