Casa Memorială Liviu Rebreanu din Ştefăneşti, după reabilitare

Numeroase case memoriale în care au trăit, copilărit sau au creat clasicii literaturii române sunt sunt tot mai degradate, abandonate de autorități, deși unele sunt monumente istorice și, conform legislației, statul are unele obligații în privința conservării lor.

La începutul acestui an, fosta locuință din Argeș a lui Liviu Rebreanu a intrat în renovare. În timpul vieții scriitorului, imobilul a fost reparat și renovat de mai multe ori. După moartea acestuia, casa a fost vândută doctorului Ierbaşu din Piteşti. Trecută în fondul de stat – prin naționalizare –  în perioada 1948/1950, a purtat o vreme firma unui dispensar veterinar. Mai târziu, clădirea a fost restaurată, devenind casă memorială (1964). Din 2009  a fost retrocedată familiei Erbaşu.

Înaintea începerii lucrărilor de restaurare

Casa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare-Ştefăneşti, acolo unde marele scriitor a stat 14 ani, va fi reabilitată în întregime, lucrările urmând a fi finalizate în această vară, după cum ne-a confirmat în exclusivitate omul de afaceri Robert Erbaşu, proprietarul casei. Acoperişul a fost deja schimbat, iar structura de rezistenţă a fost finalizată. Lucrările se vor relua de îndată ce vremea se va încălzi. Robert Erbaşu mai spune că nu exclude ca după reabilitare Casa Rebreanu să aibă şi destinaţie culturală.

Casa memorială ”Liviu Rebreanu” este situată în comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş și a fost inaugurată în mai 1969 şi cuprinde obiecte şi piese de mobilier care au aparţinut marelui romancier.

Citește și „Casa memorială Amza Pellea” din Băileşti a fost închisă

Construită la începutul secolului al XX-lea, casa a fost cumparată în 1930 de către Liviu Rebreanu. Scriitorul a scris aici romanul „Răscoala”, precum şi unele din operele sale apărute în ultima parte a vieţii. În această casă (unde a decedat la 1 septembrie 1944) Liviu Rebreanu a fost vizitat de-a lungul timpului de numeroase personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti.

Casa evocă personalitatea scriitorului, exponatele prezentând obiectele personale, manuscrise, ediţii ale operei sale apărute în ţără sau peste hotare, o parte din corespondenţa purtată cu oameni de cultură români sau străini. O contribuţie deosebită la amenajarea casei memoriale au avut-o Fany Rebreanu şi Puia Florica Rebreanu, soţia şi respectiv fiica scriitorului