Căsătoria civilă a lui Max Auschnitt, oficiată în Călan, prezentată ca un eveniment monden în presa vremii

Căsătoria civilă a lui Max Auschnitt, oficiată în Călan, prezentată ca un eveniment monden în presa vremii

Distribuie

Născut la Galați în anul 1888 în familia industriașului evreu Osias Ausschnitt, Max Auschnitt a absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale și de Export din Viena, a fost președinte al Asociației generale de Industrie din Banat, vicepreședinte Uniunii Generale a Industriașilor din România și senator al Camerei de Comerț și Industrie din Galați.

Împreună cu fratele său Edgar deținea societatea Titan-Nădrag-Călan, cu peste 4900 angajați în 1938. A făcut parte din conducerea a numeroase companii străine din Viena, Monaco și companii românești precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni, etc.

În decembrie 1934 s-a convertit la religia creștină catolică și s-a căsătorit cu o româncă, Livia Pordea. Cununia lor civilă, oficiată la Primăria comunei Călan, județul Hunedoara, a fost prezentată la începutul anului 1935 ca un eveniment monden în presa vremii.

După oficierea cununiei civile în Călan, mirii, martorii şi fa­milia au plecat apoi la Timișoara, unde au sosit la orele 4, mergând direct de la gară la episcopia cato­lică. Aici au fost întâmpinați şi salutați de episcopul catolic dr. Au­gustin Pacha. Ceremonia s-a desfășurat în Capela palatului episco­pal, serviciul religios fiind oficiat de episcopul Pacha, asistat de ca­nonicul dr. Matias Ferk şi de di­rectorii cancelariei dr. Weltner şi dr. W. Jung.

Citește și „Teroriști”, organizații extremiste, legionari și foști deportați în URSS (din Călan), în atenția Securității

Martorul mirelui a fost Virgil Madgearu, fost ministru de finanțe, iar al miresei Richard Franasovici, mi­nistrul comunicațiilor. Mireasa, în vârstă de 20 ani, este prezentată „de o frumusețe remarcabilă”.

Nunta a fost una discretă, cu asistență restrânsă. Prezenți la ceremonie au fost, printre alți apropriați ai mirilor, Augustin Pordea, avocat din Cluj şi deputat de Odorhei, părinții miresei, împre­ună cu bunica, fra­tele mirelui Edgar Auşnit, dar şi directorul uzinei Călan.

După 1939, Max Auschnitt a fost arestat și condamnat la 6 ani închisoare. Întreprinderile sale au fost „românizate” în ultima perioadă a Dictaturii regale și în timpul dictaturii antonesciene. În 1942 a fost eliberat din închisoare. În urma comutării sentinței la muncă în serviciul societății, pe care a efectuat-o la fostele sale întreprinderi. După căderea regimului antonescian procesul său a fost rejudecat și a fost achitat în toamna anului 1944.

Toate proprietățile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948. Omul de afaceri a decedat în 1957, în SUA.