Catedrala din Odesa, distrusă de rachete ruseşti

Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al oraşului Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea „enormă” a bisericii – despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete ruseşti, informează The Guardian.

„Distrugerile sunt enorme, jumătate din catedrală este acum fără acoperiş”, a spus el. Mai multe persoane acţionau pentru a scoate documente şi obiecte de valoare din clădire, a cărei podea a fost inundată de apa folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Două persoane care se aflau în interior în momentul loviturii au fost rănite. „Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vom restaura”, a spus Palciuk.

Catedrala aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a fost luată sub protecţia Unesco la începutul acestui an, când centrul istoric al oraşului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariţie.

Fondată în secolul al XVIII-lea, aceasta a fost distrusă în timpul regimului sovietic, dar a fost reconstruită după căderea URSS. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a sfinţit-o personal, scrie The Guardian.

Citește și Un jurnalist rus a fost ucis şi alţi trei răniţi într-un atac ucrainean anunță Ministrul rus al Apărării