Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia: Monument istoric de seamă din Transilvania

Distribuie

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia este un adevărat bijutier arhitectonic și un monument de patrimoniu național cu o importanță istorică și culturală imensă. Cu două recorduri impresionante, cea mai veche și cea mai lungă catedrală din România, această construcție impunătoare atrage numeroși vizitatori și este o mărturie a evoluției arhitecturii romanești de-a lungul secolelor.

Istoria Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail începe cu fondarea ei în secolul al XI-lea, mai exact în anul 1004. A fost construită în vremea regelui Ștefan I al Ungariei, simultan cu înființarea Episcopiei Transilvaniei. Tot în apropierea ei, arheologii au descoperit fundația unei biserici de stil bizantin datând de la mijlocul secolului al X-lea.

Pe parcursul secolului al XII-lea, s-au adăugat navele transversale ale catedralei, care au rezistat, în ciuda distrugerilor semnificative produse de invazia tătară din 1242. După acest eveniment devastator, catedrala a fost reconstruită între anii 1246 și 1291, îmbinând stilul romanic cu elemente de influență gotică. În timp, edificiul a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei și, după concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun, a devenit catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Pe lângă valoarea sa arhitectonică, Catedrala Sfântul Mihail găzduiește morminte de o mare importanță istorică. În nava laterală de sud sunt amplasate sarcofagele lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, și ale fiului său, Ladislau de Hunedoara. În nava nordică, vizitatorii pot vedea sarcofagul reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei. În plus, în absida navei laterale nordice, se află capela Lazo, unde pot fi admirate câteva fresce din epoca Renașterii.

Citește și Cetatea Alba Carolina – O călătorie în istoria și cultura românească