Cazul Emilia Şercan: Fostul rector şi fostul prorector al Academiei de Poliţie, condamnaţi definitiv

Fostul rector al Academiei de Poliţie Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică-Mihail Marcoci au fost condamnaţi definitiv, joi, la trei ani de închisoare cu suspendare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ameniţările cu moartea la adresa Emiliei Şercan.

Emilia Şercan a postat, joi, pe pagina sa de Facebook, mesajul de ameninţare cu moartea primit în 2019, după ce a scris despre plagiatul fostului rector de atunci de la Academia de Poliţie. 

“Am spus că în ziua în care se va pronunţa sentinţa definitivă în dosarul ameninţării mele cu moartea din 2019, ameninţare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliţie, dar şi despre impostura generalizată din acea instituţie, voi face public conţinutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019”, a afirmat jurnalista. 

Textul de ameninţare pe care Emilia Şercan l-a primit este următorul:  “Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşure…dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îţi tăiem picioarele şi mâinile”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fostul rector al Academiei de Poliţie Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică-Mihail Marcoci să rămână cu condamnarea primită de la Curtea de Apel Bucureşti, de trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Citește și Mai multe ONG-uri internaționale, îngrijorate de întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Șercan

Celor doi li s-au interzis timp de trei ani următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. 

De asemenea, ei au fost obligaţi să presteze şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare şi trebuie să îi achite Emiliei Şercan 80.000 de lei reprezentând daune morale. 

Emilia Şercan a comentat pe pagina ei de Facebook şi această decizie a instanţei. 

“Cei care m-au ameninţat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să ameninţe cu moartea şi alţi ziarişti”, a transmis Şercan. 

Chestorul de poliţie Adrian Iacob şi comisarul-şef Petrică-Mihail Marcoci au fost găsiţi vinovaţi pentru că au instigat un tânăr ofiţer din subordinea lor să-i trimită jurnalistei Emilia Şercan, în aprilie 2019, mesaje prin care i se cerea să oprească „activităţile […] în desfăşurare” – în caz contrar urmând a-i fi “suprimată viaţa”, conform formulării din rechizitoriul procurorilor DNA. 

Citește și Amnistierea celor care au plagiat înainte de 2011, votată de comisia de învățământ din Camera Deputaților

La momentul primirii mesajelor de ameninţare, în seara zilei de 15 aprilie 2019, jurnalista avea în derulare o serie de investigaţii privind Academia de Poliţie. Cu trei săptămâni înainte, Emilia Şercan – care a publicat pe PressOne, începând cu 2015, peste 100 de investigaţii privind plagiatele din învăţământul superior militar – demonstrase că însuşi rectorul Academiei, chestorul prof. univ. dr. Adrian Iacob, îşi plagiase în proporţie de peste 70% teza de doctorat.

Ameninţările cu moartea au fost redactate şi trimise, la presiunile şi instrucţiunile detaliate ale celor doi, de Adrian Gheorghe Bărbulescu, un ofiţer debutant angajat în cadrul Academiei de Poliţie în vara anului 2018. Bărbulescu, care a fost reţinut de poliţişti după trei săptămâni, şi-a recunoscut integral faptele, a fost judecat în baza acordului de recunoaştere, şi a fost condamnat – în decembrie 2019 – la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei.