Cea de-a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 13 mai

Cea de-a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 13 mai, şi va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive, anunţă organizatorii.

Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org .

Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative, se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele. Pe 13 mai, până după miezul nopţii, vizitatorii sunt invitaţi să-şi pregătească încălţămintea cea mai comodă şi să exploreze colecţiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervenţiile artistice şi de reprezentaţiile propuse de spaţiile culturale partenere. Vor fi organizate sute de evenimente speciale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, atenee, mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor sau în mori de hârtie. Noaptea Muzeelor va fi peste tot.

„Ne pregătim pentru o ediţie plină de evenimente, de mişcare şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul.

28 muzee, 21 entităţi culturale din Bucureşti şi 130 de muzee din ţară

Pe harta-program a Bucureştiului sunt înscrise deocamdată 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale at Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. 

Citește și Salonul Artelor Decorative, ediţia a XXI-a, la Muzeul Naţional Cotroceni

Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum, faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului. Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video şi fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziţia de la Bucureşti, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus poveşti şi obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiaţi în România. War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Răzaboi”) este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului, pentru o lună, în Bucureşti, prin expoziţia „Listen!” / „Ascultă!”, ce nu trebuie ratată.

Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) şi a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii ţări.

Ediţia anterioară, cea cu numărul 18 a Nopţii Muzeelor, a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul oraşului erau pline de oameni care aşteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.