Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastian a debutat în lipsa actriţei Glenn Close

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastian a debutat vineri în lipsa actriţei de la Hollywood Glenn Close, care ar fi trebuit să prezideze juriul, dar care nu a putut onora invitaţia din motive ”familiale”, informează AFP.

În total, 17 filme intră în competiţie la această ediţie, care îi va omagia pe actriţa franceză Juliette Binoche şi pe regizorul canadian David Cronenberg, cărora le vor fi înmânate premii onorifice pentru ansamblul carierei.

Selecţia oficială cuprinde în principal filme latino-americane şi spaniole, cum ar fi ”Modelo 77”, al spaniolului Alberto Rodriguez, un film despre un grup de prizonieri care cer amnistierea după moartea dictatorului Franco în 1975 şi care a fost proiectat vineri în deschiderea festivalului, potrivit Agerpres.

Printre lungmetrajele din competiţia festivalului găzduit de acest oraş de pe litoralul Ţării Bascilor (nordul Spaniei) figurează un film francez – ”Le Lycéen”, în regia lui Christophe Honoré, cu Juliette Binoche şi Vincent Lacoste, despre un adolescent de 17 ani a cărui viaţă se schimbă brusc.

Citește și Prima ediţie a Festivalului de Film Chinezesc în România, între 1 – 8 octombrie

Festivalul de la San Sebastian, care are loc în fiecare an după cele de la Cannes, Berlin şi Veneţia, ar fi trebuit să fie prezidat anul acesta de actriţa americană Glenn Close. Actriţa a anunţat însă marţi că nu poate veni din cauza unei ”urgenţe familiale”.

Glenn Close, protagonista unor filme celebre precum „Dangerous Liaisons”, „The Stepford Wives” şi „101 Dalmatians”, în vârstă de 75 de ani, deţine alături de Peter O’Toole recordul pentru cele mai multe nominalizări primite de un artist la premiile Oscar, dar care nu a câştigat niciodată acest trofeu. Artista americană a fost recompensată însă de-a lungul carierei sale, începută în 1982, cu numeroase alte premii importante, având în palmares inclusiv trei Emmy Awards şi trei Globuri de Aur.

În absenţa ei, juriul va fi prezidat de producătorul argentinian Matias Mosteirin.

Actriţa, scenarista şi regizoarea română Alina Grigore va prezida juriul secţiunii New Directors în cadrul festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *