Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului „Namaste India” începe în 2 martie

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului „Namaste India”, având ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura şi societatea indiană, se va desfăşura la Bucureşti şi Cluj-Napoca în perioada 2 – 20 martie.

Potrivit unui comunicat de presă, prin filme, cărţi, expoziţii de artă textilă şi fotografie, prezentări şi conferinţe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradiţional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.

Publicul din Bucureşti va putea vizita, în perioada 7 – 20 martie, la Biblioteca Naţională a României, expoziţia de fotografie „Atlasul frumuseţii în India”, de Mihaela Noroc, atmosfera creată servind, totodată, timp de două săptămâni, ca spaţiu de desfăşurare pentru prezentări ce vor aborda subiecte precum „Mitul, tradiţia, simbolurile şi semnificaţiile sari-ului” şi „Oglindirea femeii în opera lui Rabindranath Tagore”.

La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite pe 12 şi 13 martie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Citește și ”Brâncuși, dragostea mea!” – spectacol multimedia dedicat marelui sculptor, la Teatrul Dramaturgilor Români

Pe 12 martie, de la ora 15,00, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă va lansa volumul „Fiice ale Indiei, evenimentul fiind urmat, de la ora 16,00, de vernisajul expoziţiei „Introducere în arta textilă Indiană”, prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorinţa de a integra arta indiană în vestimentaţia urbană contemporană a femeii europene. Pe 13 martie, publicul va putea asista la două prezentări având ca temă „Impactul teatrului şi al artelor spectacolului indiene în Europa” şi „Revigorarea şi detoxifierea din perspectiva Yoga şi Ayurveda”.

În ambele oraşe, programul festivalului va include cinci proiecţii de film cu tematică feminină, programate în perioada 2 – 7 martie la Cinema Elvire Popesco şi în perioada 15 – 19 martie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu susţinerea Ambasadei Indiei în România, Ministerului Culturii din India, National Film Division Corporation şi Incredible India.

Iniţiat în anul 2010, Festivalul „Namaste India” este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene, ediţia a XII-a încadrându-se în seria de manifestări desfăşurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independenţa Indiei.