Cea mai veche Biblie ebraică cunoscută va fi expusă în Israel

Distribuie

Cea mai veche Biblie ebraică aproape completă cunoscută a fost prezentată presei la Tel Aviv, miercuri, unde urmează să fie expusă publicului timp de o săptămână, înainte de licitaţia sa la New York, în mai.

Codex Sassoon, numit după cel mai cunoscut proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), datează din secolul al X-lea al erei creştine, sau chiar sfârşitul celui de-al IX-lea, potrivit Sotheby’s, care organizează vânzarea, scrie Le Figaro.

Acest manuscris (codex) legat conţine cele 24 de cărţi ale Bibliei ebraice sau „Tanakh”, acronimul ebraic pentru Thorah (sau Pentateuh, primele cinci cărţi ale Bibliei), Profeţi („Neviim” în ebraică) şi alte scrieri („Ketuvim”). Lipsesc doar 12 foi. Este expusă de joi la Muzeul Poporului Evreu din campusul Universităţii din Tel Aviv.

„Acesta este unul dintre cele mai mari momente din viaţa mea de curator”, a spus Orit Shaham Gover, directorul muzeului, pentru care „această Biblie străveche reflectă istoria poporului evreu din antichitate şi până astăzi”. Această Biblie ebraică conţine şi pasaje în greacă şi aramaică şi se află într-o stare de conservare excepţională.

Citește și Ediţia princeps a Bibliei de la Bucureşti, în cadrul expoziţiei ”De la Ţepeş la Brâncuşi”

Ea a dispărut de mai bine de 500 de ani după distrugerea sinagogii din Makisin (acum Markada, în nord-estul Siriei) în care se afla înainte de a reapărea în 1929, a spus Sharon Mintz, o cercetătoare a textelor iudaismului de la Sotheby’s.

Conform datării cu carbon-14, Codexul Sassoon este mai vechi şi mai complet decât Codexul de la Alep, scris în Galileea în secolul al X-lea şi adus înapoi în Israel în anii 1950 după ce a fost găsit în acest oraş sirian. De asemenea, se crede că manuscrisul este anterior Codexului Leningrad, cea mai veche copie a textului biblic ebraic care a supravieţuit în întregime şi care datează de la începutul secolului al XI-lea.

„Codexul Sassoon a fost prezentat publicului o singură dată, cu zeci de ani în urmă, şi este acum expus înainte de a fi scos la licitaţie la Sotheby’s din New York pentru aproximativ 30-50 de milioane de dolari, ceea ce îl poate face cel mai scump manuscris vândut vreodată la licitaţie”, a declarat casa de licitaţii într-un comunicat.

Vânzarea urmează să aibă loc în luna mai, în timpul sezonului clasic de licitaţii de primăvară organizat de giganţii sectorului din New York.