Cel mai tânăr înscris la concursul Internaţional George Enescu are 13 ani

Distribuie

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de ţări s-au înscris la a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu la cele patru secţiuni dedicate: violoncel, vioară, pian şi compoziţie.

Au fost înregistrate 26 de înscrieri la secţiunea violoncel, 21 la vioară, 39 la pian şi 22 de lucrări orchestrale şi camerale la secţiunea compoziţie, unde va fi acordat şi un premiu pentru originalitate.

Cei mai mulţi concurenţi sunt din România – 16, urmată de China – 15 şi Coreea de Sud – 14. Cel mai tânăr concurent înscris la ediţia din 2022 este un violoncelist de 13 ani, iar media de vârstă a aplicanţilor este de 25 de ani.

În aceste vremuri complicate, am avut peste 100 de candidaţi înscrişi la Concursul Internaţional George Enescu. Următorul pas este ca juriul să analizeze toate aplicaţiile şi să selecteze acei tineri muzicieni care vor fi invitaţi să vină la Bucureşt, în septembrie, să concureze pe scena Ateneului Român. Suntem fericiţi pentru toate înscrierile şi recunoscători pentru acest efort incredibil al tinerilor muzicieni, a declarat dirijorul Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Concursului şi al Festivalului Internaţional George Enescu.

Într-o perioadă marcată de crize politice, economice şi sanitare la nivel global, organizatorii au venit în sprijinul tinerilor muzicieni interesaţi să participe la un concurs internaţional de asemenea anvergură. Printre aceste măsuri, se pot menţiona reducerea taxei de înscriere si simplificarea modalităţii de înregistrare a repertoriului din etapa online. Conform Regulamentului Concursului, înscrierea a fost posibilă pentru participanţii de toate naţionalităţile, născuţi după 1 august 1989, pentru cele 4 secţiuni.  

Citește și Gabriel Croitoru va cânta pe vioara lui George Enescu la Ateneul Român 

Jurizarea pentru prima etapă a Concursului va avea loc online prin analizarea înregistrării video trimise de concurenţi de către juriile de specialitate formate din muzicieni de renume internaţional. Etapa online se va desfăşura în luna mai 2022, iar anunţarea rezultatelor se va face până la data de 31 mai, pe site-ul Concursului.

Se acordă premii cu valoare totală de 120.000 euro, precum şi promovare internaţională şi lansare artistică a celor mai talentaţi concurenţi. Askonas Holt se alătură pentru prima dată Concursului Enescu în misiunea sa de a sprijini tinerele talente din muzica clasică. Una dintre cele mai importante companii de management al artelor din lume, Askonas Holt va oferi consiliere şi sesiuni de mentorat în carieră câştigătorilor secţiunilor de pian, vioară şi violoncel, timp de un an.

Înregistrările concurenţilor calificaţi pentru etapa online vor putea fi vizionate pe site-ul www.festivalenescu.ro astfel: secţiunea de violoncel va fi disponibilă din 9 mai, secţiunea de vioară din 11 mai şi cea de pian din 13 mai, începând cu ora 12.00. 

Citește și O piaţă din Paris va purta numele lui George Enescu

Ediţia din acest an se va deschide la Ateneul Român pe 4 septembrie cu Concertul de Gală susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, în primă audiţie mondială: An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secţiunea compoziţie (categoria Muzică Simfonică) la ediţia precedentă a Concursului Enescu.

Concursul Internaţional George Enescu, una dintre cele mai importante platforme internaţionale de lansare pentru tinerii muzicieni din toată lumea, este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu – cel mai prestigios eveniment cultural organizat de România. De-a lungul timpului, Concursul Enescu a contribuit semnificativ la promovarea şi lansarea multor mari artişti, aceştia păstrând mereu o le gătură de suflet cu Enescu şi cu România.

Concursul Enescu este un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.