Oamenii de știință americani, britanici şi spanioli au realizat cel mai vechi arbore genealogic din lume pe baza ADN-ului extras din oase umane dintr-un mormânt vechi de 5.700 de ani, informează CNN.
Cercetătorii au extras ADN-ul din oasele și dinții a 35 de persoane îngropate la Hazleton North, în regiunea Cotswolds-Severn, Anglia. Ei au descoperit că 27 dintre cei îngropați acolo erau rude biologice apropiate și proveneau din cinci generații continue dintr-o singură familie extinsă.
În cercetare au fost implicați arheologi și geneticieni din instituții din întreaga lume – inclusiv Universitatea Newcastle, Anglia, Universitatea din Țara Bascilor, pania, Universitatea din Viena, Austria și Universitatea Harvard, SUA.
Cei mai mulți din mormânt erau descendenți ai patru femei care au avut copii cu acelaşi bărbat. Oamenii au fost îngropați în diferite pârți ale mormântului, în funcție de mamă. Acest lucru, spun cercetătorii, ar sugera că femeile din prima generație aveau o importanță socială majoră în memoria comunității.
Citește și Miriapod gigantic, vechi de 326 de milioane de ani, descoperit pe plaja Northumberland (Anglia)
David Reich, co-autor al studiului şi profesor la Harvard Medical School din Boston (SUA), a explicat: „Două dintre femei, toţi copiii lor se află în camera de sud – şi copiii lor până la a cincea generaţie. Celelalte două femei, copiii lor se află în special în camera de nord – deşi unii dintre ei au fost mutaţi în încăperea de sud mai târziu, probabil din cauza prăbuşirii pasajului dinspre nord”.
Dr. Chris Fowler de la Newcastle University (Marea Britanie), autor principal al studiului şi arheolog șef, a declarat: „Este de o însemnătate amplă pentru că sugerează că dispunerea arhitecturală a altor morminte neolitice ne-ar putea spune cum funcționa înrudirea”.
Mormântul din Neolitic are două încăperi în forma literei L, una spre nord şi alta spre sud.