Cel mai vechi cinematograf din ţară împlineşte 110 ani

Cinema ARTA din Cluj sărbătoreşte 110 de ani de la înfiinţare, fiind singurul cinematograf din România care, în peste un secol de existenţă nu şi-a pierdut rolul original. Pentru a marca această bornă istorică, va fi proiectat „Cabaret”, film cu opt premii Oscar în palmares.

Inaugurat în 1913, odată cu încheierea construcţiei Palatului Sebestyén, Cinema ARTA, pe atunci Egyetem Mozgó (Cinema Universităţii), era cea mai nouă apariţie pe harta spaţiilor de proiecţie ale Clujului, care mai cuprindea locaţii precum Cinema Urania sau Teatrul de Vară, actualul Teatru Maghiar de Stat.

A avut mai multe denumiri de-a lungul anilor, de la Select, Maxim Gorki, Tineretului, şi în sfârşit, ARTA, dar nu şi-a pierdut niciodată nici misiunea iniţială, aceea de a aduce filmul de artă în atenţia publicului, şi nici rolul de participant activ la dezvoltarea culturală a comunităţii.

„Dincolo de istoria locului sau de faptul că, aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Cinema ARTA are meritul de a-şi fi păstrat dedicarea şi implicarea pentru sprijinirea producţiilor independente şi filmelor de festival. Musicalul „Cabaret” este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact acelaşi lucru pe care-l făceau iubitorii de film de acum 110 ani, într-o seară de marţi: să meargă la film, la ARTA”, a spus Monica Sebestyén, managerul cinematografului.

Citește și Guvernul va reabilita cu 20 de milioane de euro clădirea Teatrului Naţional şi Operei din Cluj-Napoca

„Cabaret” rămâne, şi după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei. „Lăsaţi-vă grijle afară” şi intraţi în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930. Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) şi Brian Roberts (Michael York), şi fervoarea naţionalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age.

Proiecţia filmului „Cabaret” are loc marţi, de la ora 19.00, şi va fi precedată de o prezentare pe tema „Spaţii de spectacol”, susţinută de Daniel Iftene şi Radu Toderici, începând cu ora 18.00.