Cele mai apreciate pelicule ale anului, în cadrul Caravanei TIFF Unlimited

Cele mai apreciate pelicule ale anului vor putea fi urmărite de cinefili, în cadrul Caravanei TIFF Unlimited, care se desfăşoară în perioada 26 – 31 iulie, în mai multe locaţii din Timişoara.

Cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului aduce un super-maraton de avanpremiere, filme multi-premiate, un cine-concert şi invitaţi speciali, între care Florin Piersic Jr., Victor Canache şi Simona Strungaru, transmit organizatorii TIFF.

Unul din cele mai aşteptate momente din program este programat vineri, de la ora 21,30, la Filarmonica Banatul, când are loc cine-concertul Malombra, un clasic al epocii filmelor mute, proiectat în acompaniament live pe muzica realizată special de Simona Strungaru, orchestratoare şi compozitoare de muzică de film, dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra şi al ansamblului de muzică contemporană SonoMani.

„Atmosfera gotică, peisajele uimitoare şi jocul actoricesc al protagoniştilor, dintre care îi amintesc pe Lyda Borelli (Marina di Malombra) şi Amleto Novelli (Corrado Silla), au reprezentat sursele de inspiraţie pentru muzica originală pe care am compus-o la invitaţia TIFF în 2021 şi pe care am plăcerea să o repun în scenă, la Timişoara, alături de doi muzicieni excepţionali, trompetistul Sebastian Burneci şi percuţionistul Domenic Csergo”, declară Simona Strungaru.

La Cinema Victoria va avea loc joi avanpremiera filmului „Capra cu 3 iezi”, cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi în rolurile principale. Regizorul Victor Canache şi producătoarea Luana Georgiţă vor fi prezenţi la eveniment şi vor răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecţiei. Filmul a câştigat Premiul publicului la secţiunea Zilele Filmului Românesc şi este o adaptare după povestea lui Ion Creangă.

„Nimic despre dragoste” este o dramă provocatoare, recomandată celor cu vârsta de peste 18 ani, despre infidelităţile care distrug prietenii şi căsnicii, cu Maria Bata, Cătălina Grama, Paul Ipate şi Florin Piersic Jr.

În cadrul ediţiei din acest an, Grădina de Vară Capitol este gazda a numeroase avanpremiere precum „Inocenţii”, „Casa noastră”/”Utama”, „Evenimentul” şi „Maigret”, în regia lui Patrice Leconte, cu Gerard Depardieu în rolul principal.

„Transilvania Internaţional Film Festival (TIFF) este unul dintre cele mai complexe proiecte care promovează cinematografia românească prin evenimente culturale de înaltă ţinută pe care, ca finanţatori, ne bucurăm că le aduc şi anul acesta în faţa publicului timişorean. Pentru şase zile, spectatorii se vor bucura de filme premiate naţional şi internaţional, în săli de cinematografe sau spaţii publice, pieţe sau parcuri. Astfel, turiştii vor avea prilejul să cunoască şi locuri valoroase ale oraşului, iar timişorenilor le reaminteşte de patrimoniul arhitectural pe care Timişoara îl deţine”, punctează Anderka Maria Iancea, expert comunicare şi relaţii publice al Centrului de Proiecte Timişoara.

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas şi al Centrului Naţional al Cinematografiei şi este finanţat de Municipiul Timişoara, prin Centrul de Proiecte. 

Citește și Două proiecţii speciale şi 12 documentare internaţionale, la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov