Centenarul Încoronării, celebrat cu evenimente culturale

O serie de evenimente culturale (expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, reconstituiri istorice) menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării vor avea loc la Alba Iulia în perioada 13-16 octombrie, se menţionează într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a acordat miercuri Înaltul Patronaj evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia.

„Centenarul Încoronării de la Alba Iulia se va desfăşura, în perioada 13-16 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al României. Prim ministrul României, domnul Nicolae – Ionel Ciucă, a acordat, în data de 31 august 2022, Înaltul Patronaj evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia”, se menţionează în comunicat.

Organizatorii, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului şi Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, doresc să readucă în atenţia contemporanilor oamenii şi faptele care au făcut istoria acum 100 de ani, în 1922, la Alba Iulia.

Citește și ”Onor pentru Regi”, eveniment inedit dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria

„Timp de 4 zile, locuitorii judeţului Alba, dar şi mulţi turişti sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice”, se precizează în comunicat.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane

Citește și Evenimente dedicate aniversării a 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, la Muzeul Naţional Cotroceni.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.

Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, cuprinde şi imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *