Centenarul nașterii lui Pier Paolo Pasolini, celebrat sâmbătă de Muzeul Naţional al Banatului

Centenarul naşterii unuia dintre cei mai de seamă artişti şi intelectuali italieni ai secolului XX, Pier Paolo Pasolini, este celebrat de Muzeul Naţional al Banatului, sâmbătă, la Mansarda Bastionului Terezia din Timişoara, printr-o expoziţie de fotografie şi multimedia intitulată „O privire spre viitor – 100 de ani de la naşterea lui Pier Paolo Pasolini”.

Evenimentul va cuprinde şi proiecţii de film, precum şi videoclipuri inedite din viaţa lui.

„Versatilitatea lui Pier Paolo Pasolini, pe de o parte, şi schimbările sociale şi economice prin care Timişoara a trecut în ultimele trei decenii, pe de altă parte, se întrepătrund într-un mod fascinant: Pasolini a fost scriitor, eseist, jurnalist, regizor, om politic angajat, un rafinat om de cultură, dar şi un iubitor al fotbalului. Era incomod, genial, vizionar.

Timişoara este oraşul în care amprenta multiculturalităţii se respiră la fiecare pas şi în care diversitatea etnică, culturală şi confesională au creat numeroase interferenţe culturale. Timişoara este oraşul românesc în care comunităţile germană, maghiară, sârbă, italiană, evreiască, bulgară, cehă, slovacă, ucraineană, turcă, tătară au învăţat unele de la altele obiceiurile, limbile în care comunicau, tradiţiile.

Citește și Timișoara: Sinagoga din Cetate a fost redeschisă după 25 de ani 

Astăzi, Timişoara este locul unde îşi desfăşoară activitatea numeroase companii străine, devenind un punct de referinţă pentru industria şi agricultura naţionale, precum şi pentru sistemul de servicii de înaltă calitate”, transmite preşedintele Asociaţiei „Dante Alighieri”, Mirela Boncea, într-un comunicat.

Expoziţia rămâne deschisă până în 31 iulie. În cadrul evenimentului va avea loc şi o proiecţie de film, organizată în colaborare cu Asociaţia Ceau, Cinema, respectiv pelicula „Lazzaro Felice”, în regia lui Alice Rohrwacher.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Banatului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, în parteneriat cu Asociaţia Comitato Dante Alighieri din Timişoara şi alte asociaţii şi fundaţii italiene, cu sprijinul Camerei de Comerţ Italiene pentru România.