Centrul de Consultanță Istorică sesizează despre documente interzise cercetării: identificarea chiaburilor

Distribuie

Centrul de Consultanță Istorică, SRL care oferă servicii de cercetare și consultanță istorică pentru întocmirea arborelui genealogic, recuperarea proprietăților confiscate abuziv de statul român, redactarea de monografii, documentarea expozițiilor istorice, sesizează despre documente interzise cercetării. 

„În urma intrării în vigoare a restricțiilor privind cercetarea documentelor clasificate deținute de Arhivele Naționale ale României, vă prezentăm astăzi un astfel de document, nivelul de clasificare strict secret, creat în perioada colectivizării agriculturii, mai precis în anul 1958.

Documentul prezintă criteriile pentru identificarea chiaburilor, catalogați în documentele Partidului Comunist Român drept principalul inamic al regimului de la sate. Numeroase persoane, etichetate drept chiaburi în perioada comunistă, au avut de suferit. Pământurile le-au fost confiscate, copiii au fost exmatriculați din învățământ. În multe cazuri, chiaburii au fost executați demonstrativ sau au sfârșit în pușcăriile comuniste”, informează reprezentanții centrului.

Citește și Președintele Academiei solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naționale

Prin decizia din 26 mai 2022, Arhivele Naționale ale României au anunțat că, începând cu acea dată, toate dosarele solicitate la sălile de studiu vor trece printr-un proces de verificare „în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate”.

„Prin acea decizie s-a limitat accesul istoricilor, cercetătorilor și cetățenilor la documentele cu valoare istorică sau practică. Cele mai multe dintre aceste documente se referă la abuzurile, crimele și ilegalitățile comise de statul român împotriva propriilor cetățeni.

Paradoxal, la trei decenii de la căderea regimului comunist și de la revoluția română din decembrie 1989, statul român, prin instituțiile sale, reclasifică documentele perioadei comuniste despre crimele comise. Nu doar aceste documente sunt reclasificate, ci și cele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau chiar și mai înainte.

În paralel cu această reclasificare a documentelor deținute de Arhivele Naționale, se desfășoară un amplu proces de distrugere a documentelor deținute încă de creatori”, apreciază Centrul de Consultanță Istorică.