Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești devine instituție publică de sine stătătoare

Distribuie

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect în baza căruia Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureștiului se reorganizează ca serviciu public de interes local al Municipiului Bucureşti cu personalitate juridică, scrie Agerpres.

Instituţia va fi finanţată din subvenţii de la bugetul local şi din venituri proprii. Va fi menţinut numărul total de 51 de posturi, dar numărul posturilor de conducere va creşte de la 6 la 8.

Totodată, au fost înfiinţate compartimentele: Audit Public Intern; Achiziţii Publice, Evidenţa Patrimoniului; Spaţii verzi; Spaţii Comerciale, Cazare.

Reorganizarea a fost cerută de către Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești.

„Conform fundamentării Centrului de Cultură ‘Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureştiului’, necesitatea reorganizării rezidă din faptul că, în prezent, se limitează posibilităţile de exprimare ale instituţiei, limitându-se activitatea de conservare, protejare şi punere în valoare la patrimoniul cultural imaterial, afectând premisele activităţii de conservare, restaurare şi punere în valoare a ansamblului arhitectural de artă brâncovenească, a parcurilor şi grădinilor publice. (…) Totodată, în timp, s-a constatat incompatibilitatea unora dintre activităţile desfăşurate în cadrul Centrului de Cultură ‘Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureştiului” (evenimente private organizate în spaţiile Centrului, diverse activităţi comerciale, precum şi activităţi sociale etc. ), cu modificările survenite în cadrul legal”, se arată în raportul de specialitate.

Proiectul, care necesita o majoritate de două treimi, a întrunit susţinerea reprezentanţilor PNL şi PSD.

Preşedinta Comisiei de Cultură, Manuela Mureşan (USR), a exprimat însă „reţineri” în legătură cu această iniţiativă. Ea a evidenţiat că propunerea de reorganizare vine din partea unui director interimar şi că în urma modificărilor va creşte presiunea financiară asupra PMB. Ea a criticat şi desfiinţarea unor posturi de muzeograf în cadrul instituţiei şi a apreciat că în Centrul de Cultură nu ar trebui organizate evenimente comerciale sau de divertisment.

Citește și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a întâlnit cu angajații Teatrului Național din București

„Palatele Brâncovenești nu au un director general. Este un director interimar. Organigrama şi regulamentul de organizare şi funcţionare este firesc să fie schimbate de un director care şi-a câştigat poziţia prin concurs şi are legitimitate sută la sută, nu este referent detaşat ca director general sau consilier al primarului general, detaşat ca director general. (…) În al doilea rând, din punct de vedere financiar, creşte presiunea pe Primăria Generală. Se măreşte numărul de directori, cresc substanţial salariile, inclusiv ale celor 8 directori care vor fi. (…) În al treilea rând, Palatele Brâncovenești sunt centre culturale şi aşa este firesc să rămână. Acolo trebuie să aibă loc activităţi de cultură şi numai de cultură, nu comerciale şi de divertisment şi nunţi, botezuri, paranghelii”, a subliniat ea.

Consilierul municipal Andrei Badiu (PNL) a declarat că reorganizarea va permite creşterea veniturilor proprii, prin faptul că Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești va avea „libertatea de a-şi stabili tarife în funcţie de nevoi”.

„Această reorganizare permite inclusiv creşterea veniturilor angajaţilor de acolo, în condiţiile în care, din informaţiile pe care le am, venitul mediu este undeva la 2.700 de lei”, a spus el.