Centrul de vizitare Casa Castorului în comuna Rucăr, judeţul Argeş, care propune o experienţă inedită atât localnicilor, cât şi vizitatorilor, a fost inaugurat de Fundaţia Conservation Carpathia.
Construit de Fundaţia Conservation Carpathia cu sprijinul Comisiei Europene prin programul LIFE+ şi al Fundaţiei Arcadia, Centrul de vizitare „Casa Castorului” îşi propune să devină un punct de atracţie important pentru turişti şi să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale. Totodată, centrul va reprezenta un spaţiu de educaţie ecologică pentru copiii şi tinerii din comunitate.
„Casa Castorului” este primul dintr-o serie de centre de vizitare pe care Fundaţia Conservation Carpathia le construieşte în jurul Munţilor Făgăraş. Cel de-al doilea centru este dedicat zimbrului şi va fi inaugurat în această toamnă la Lereşti. Astfel, se dezvoltă infrastructura de vizitare a viitorului Parc Naţional Munţii Făgăraş şi, totodată, vizitatorii sunt încurajaţi să contribuie la protejarea naturii.
„Deschiderea Centrului de vizitare „Casa Castorului” reprezintă un pas important pentru protejarea şi promovarea naturii din zonă, oferind localnicilor şi vizitatorilor ocazia de a învăţa despre castori şi habitatul lor, în timp ce sprijinim dezvoltarea comunităţii. Într-o lume tot mai preocupată de protecţia mediului, acest proiect nu doar că încurajează practici durabile, dar şi promovează educaţia ecologică şi implicarea comunităţii în conservarea biodiversităţii”, au declarat Barbara şi Christoph Promberger, directori executivi, Fundaţia Conservation Carpathia.
O construcţie sustenabilă şi autentică
Centrul de vizitare „Casa Castorului” este proiectat ţinând cont de tradiţiile şi de arhitectura satelor de munte din România, devenind astfel un punct de referinţă pentru ecoturism şi dezvoltare locală durabilă. În faţa centrului, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o construcţie care reproduce „casa” castorului, oferindu-le o perspectivă unică asupra acestui habitat natural.
Centrul de vizitare Casa Castorului este o construcţie realizată cu meşteri locali, folosind materiale prietenoase cu mediul şi provenite din zonă. În realizarea construcţiei s-au folosit grinzi de molid, uşi şi ferestre din lemn tratat cu uleiuri ecologice, şi un acoperiş din şiţă tradiţională, realizată în Rucăr, sprijinind astfel economia locală. Dotat cu panouri fotovoltaice pentru a utiliza energie verde, centrul a fost conceput astfel încât să aibă un impact minim asupra naturii.
Cu o suprafaţă de 167 de metri pătraţi şi un spaţiu util de 59 de metri pătraţi, centrul găzduieşte o expoziţie interactivă care dezvăluie secretele lumii castorilor, oferind vizitatorilor o perspectivă unică asupra acestui habitat natural.
Program de vizitare şi adresă
• Marţi – Vineri: 10:00 – 17:00
• Sâmbătă: 10:00 – 13:00 şi 14:00 – 18:00
• Duminică: 9:00 – 13:00 şi 14:00 – 17:00
• Luni: Închis
Biletul de intrare pentru adulţi (+16) este de 10 lei, iar pentru copii de 5 lei.