În cadrul unei sesiuni extraordinare din 25 ianuarie, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a inclus centrul istoric al oraşului-port Odesa pe lista sa. Această decizie de a recunoaşte „valoarea universală excepţională a sitului” vine în faţa ameninţărilor de distrugere din partea Rusiei, potrivit Le Figaro.
Directoarea UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat: „Odesa, un oraş liber, un oraş mondial, un port legendar care a marcat cinematografia, literatura şi artele, este astfel plasată sub protecţia consolidată a comunităţii internaţionale. Pe măsură ce războiul continuă, această înscriere întruchipează hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraş, care s-a ridicat întotdeauna din durerea lumii, este conservat de la distrugerea ulterioară”.
Potrivit aceluiaşi comunicat de presă, procedura a fost accelerată din cauza războiului. Din vara lui 2022, experţi din organizaţia mondială au colaborat cu Ucraina pentru a dezvolta dosarul de candidatură. Acest lucru a fost în cele din urmă oficializat de Volodimir Zelenski pe 11 octombrie în timpul unui discurs online.
Citește și UNESCO: Majoritatea crimelor împotriva jurnaliştilor rămân nepedepsite
Pe teren, UNESCO a „prevăzut deja repararea daunelor cauzate Muzeului de Arte Frumoase din Odesa şi Muzeului de Artă Modernă din Odesa”. Au fost asigurate şi echipamente necesare digitizării a aproape o mie de opere de artă din colecţia documentară a Arhivelor Statului oraşului-port. Au fost livrate şi echipamente pentru protejarea clădirilor precum şi a lucrărilor instalate în aer liber, se arată în comunicat.
Planul global al UNESCO în Ucraina este de 18 milioane de dolari pentru educaţie, ştiinţă, cultură şi informare.
La Comitetul Patrimoniului Mondial de la Paris, şase ţări din 21 au votat „pentru”, 14 „s-au abţinut”, iar Rusia a votat „împotriva” înscrierii pe Lista Patrimoniului Mondial al Odesei, un oraş-port renumit în special pentru scara sa monumentală Potemkin şi, uneori, supranumit „perla Mării Negre”.