Cercetarea ADN aduce noi date despre istoria sclaviei în America

Un studiu recent a dezvăluit originile diverse ale descendenţilor africani aduşi în secolul al XVIII-lea în Charleston, un oraş din statul american Carolina de Sud, şi prezintă o serie de informaţii noi despre istoria pierdută a sclaviei din Statele Unite, informează Xinhua.

În urmă cu aproximativ un deceniu, osemintele provenite de la 36 de indivizi de origine africană, ce datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, au fost găsite de o echipă de muncitori în construcţii cu ocazia lucrărilor ce vizau extinderea proiectului Gaillard Center, un centru dedicat artelor în oraşul portuar Charleston.

Prin intermediul Anson Street African Burial Ground Project, cercetătorii au analizat vieţile celor 36 de indivizi, despre care se crede că majoritatea erau sclavi de origine africană, folosind metode bioarheologice şi genomice.

Oamenii de ştiinţă au precizat că acei sclavi ar fi putut să se afle printre cei 175.000 de africani aduşi în portul Charleston, pe atunci un centru important al comerţului transatlantic cu sclavi.

Citește și Mircea Cărtărescu – turneu de promovare a traducerii romanului ”Solenoid” în America de Nord

Noul studiu, publicat la începutul acestui an în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a arătat că datele genomice obţinute de la 18 indivizi au dezvăluit o diversitate de conexiuni ancestrale în vestul Africii, inclusiv în Gambia şi Gabon. Acele persoane aveau vârste cuprinse între trei şi peste 50 de ani.

Studiul arată că indivizii cu statutul prezumtiv de sclavi erau predominant originari din Africa de Vest şi din Africa Centrală, iar unul dintre indivizi a prezentat o filiaţie genomică cu populaţii din cele două Americi.

„În general, studiul extinde felul în care înţelegem istoriile coloniale ale populaţiilor cu origine africană din sudul Statelor Unite”, a declarat Raquel Fleskes, profesoară de antropologie biologică la Universitatea Connecticut, principala autoare a cercetării.

Potrivit unui articol publicat recent de BBC, peste 12,5 milioane de africani au fost vânduţi ca sclavi între 1515 şi jumătatea secolului al XIX-lea. Aproximativ 2 milioane dintre ei au murit în timp ce erau transportaţi spre continentul american.