Cercetătorii australieni au descoperit cele mai vechi dovezi directe ale activităţii apei calde pe Marte, care dezvăluie astfel că „Planeta Roşie” ar fi putut fi cândva locuibilă, informează Xinhua.
Într-un studiu publicat sâmbătă, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Curtin din statul Australia de Vest a analizat un grăunte de zircon vechi de 4,45 miliarde de ani ce provine din celebrul meteorit marţian NWA7034, cunoscut şi sub numele de „Black Beauty”, care a fost găsit în deşertul Sahara în 2011.
Cercetătorii au descoperit că fragmentul de zircon, un tip de mineral, conţinea amprente geochimice ale unor fluide bogate în apă, sugerând că apa a fost prezentă în timpul activităţii magmatice timpurii de pe Marte.
Aaron Cavosie, un coautor al studiului de la Facultatea de Ştiinţe ale Pământului şi Planetare din cadrul Universităţii Curtin, a declarat că descoperirea ar deschide noi căi pentru înţelegerea sistemelor hidrotermale marţiene străvechi, precum şi a capacităţii planetei de a susţine viaţa în trecutul său.
Citește și Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de telescopul NASA
„Am folosit geochimia la scară nanometrică pentru a detecta dovezi elementare ale existenţei apei calde pe Marte în urmă cu 4,45 miliarde de ani”, a spus el.
„Sistemele hidrotermale au fost esenţiale pentru dezvoltarea vieţii pe Pământ, iar descoperirile noastre sugerează că şi Marte a avut apă, un ingredient cheie pentru medii locuibile, în timpul celei mai timpurii faze a procesului de formare a crustei planetare”, a adăugat cercetătorul australian.
El a spus că deşi scoarţa planetei Marte a suferit impacturi cu meteoriţi care au provocat perturbări la nivel suprafeţei, cercetarea arată că apa a fost prezentă pe această planetă în timpul perioadei pre-Noachiene timpurii, în urmă cu aproximativ 4,1 miliarde de ani.
La acest studiu au participat, de asemenea, cercetători de la Universitatea din Adelaide şi a fost condus de Jack Gillespie, fost cercetător asociat la Facultatea de Ştiinţe ale Pământului şi Planetare din cadrul Universităţii Curtin, în prezent profesor la Universitatea Lausanne din Elveţia.