Cerul Suediei, acoperit cu halouri artificiale în cadrul unui experiment de simulare a aurorei boreale

Cerul Marelui Nord suedez a fost acoperit joi cu halouri de lumină artificială după lansarea unei rachete sonore, care a eliberat particule în atmosferă pentru a studia mai bine aurora boreală, relatează AFP.

Numite uneori aurore polare, aceste fenomene apar pe cerul nopţii arctice cu fascicule de lumină albastră, verde sau violetă.

Pentru a pătrunde secretele acestui fenomen natural spectaculos, cercetătorii de la Institutul suedez de fizică a spaţiului au lansat joi seara o rachetă de la baza Esrange, în apropierea oraşului Kiruna din Laponia suedeză, eliberând materiale similare cu cele ale focurilor de artificii la o altitudine de 100 până la 200 de kilometri.

Au putut fi observate valuri de culori false de alb şi verde, luminând cerul după 18:30 GMT, îndepărtând treptat aurora boreală „adevărată” care lumina cerul.

Citește și ICR organizează evenimente literare în Germania, Austria, Mexic, Norvegia şi Suedia

Un experiment menit să amelioreze precizia prognozelor meteo pentru spaţiul apropiat, numit şi atmosfera superioară, şi care ar proteja mai bine sateliţii şi alte infrastructuri de telecomunicaţii esenţiale.

„Astăzi nimeni nu se poate imagina fără GPS, fără televizor, fără cablu prin satelit sau fără smartphone. Dar pentru a garanta accesul la toate acestea, trebuie să înţelegem mai bine vremea spaţială”, a declarat Tima Sergienko, managerul experimentului, înainte de lansare.

„Toate aceste lucruri pot fi distruse în timpul activităţii ionice puternice” la originea aurorei boreale, a adăugat el. Pentru a reproduce acest efect, cercetătorii au eliberat bariu din cilindrii de aluminiu.

„Nu reprezintă absolut niciun pericol pentru oameni. Va fi un fenomen frumos vizibil pe cer şi nu vă faceţi griji, nu este un OZN”, a afirmat el pe un ton amuzant.

Experimente comparabile au fost efectuate în întreaga lume în ultimele decenii, dar tehnologia este mult mai dezvoltată, a subliniat el, adăugând că cercetătorii pot obţine „mult mai multe informaţii prin aceste tipuri de experimente şi masurători optice”