Cetatea de Refugiu din Saschiz se deschide oficial în luna septembrie

Distribuie

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, a declarat, miercuri, că din cauza unor lucrări neprevăzute, Cetatea Ţărănească sau Cetatea de Refugiu din Saschiz, construită în secolul al XIV-lea, va fi redeschisă pentru vizitare începând cu 1 septembrie, dar că aceasta deja găzduieşte evenimente culturale şi sportive.

„Sperăm că Cetatea de Refugiu din Saschiz va putea fi vizitată oficial cel târziu la 1 septembrie. Ne-am fi dorit să o reuşim pe data de 1 august, dar mai sunt nişte probleme care ţin de recepţia la terminarea lucrărilor. Mai sunt anumite categorii de lucrări de refăcut şi de retuşat. Am reuşit să facem şi dezbaterea publică pentru regulamentul de organizare şi funcţionare a obiectivului, a Cetăţii de Refugiu. În urma consultării populaţiei am concluzionat că se doreşte ca obiectivul să fie vizitat de turişti, dar fără accesul maşinilor şi să se amenajeze în apropiere o parcare, să se parcheze undeva în zona centrală a satului, iar deplasarea să se facă până la cetate pe jos sau în mod organizat

(…). Şi acum, în mod organizat, permitem accesul la evenimente, pentru că am avut şi avem evenimente foarte importante, între care Săptămâna Haferland şi concursul Transilvania Bike Trails Race (TBT în perioada 14-18 august – n.r.), unde vor fi în jur de 1.000 de participanţi pe biciclete, cu membrii de familie, cu susţinători, cu tot ce avem acolo. Estimăm undeva la peste 4.000 de cetăţeni într-un timp extrem de scurt, în această săptămână”, a declarat presei Ovidiu Şoaită.

Citește și Tun de semnalizare descoperit cu ocazia săpăturilor arheologice de la Cetatea Mikó din Miercurea Ciuc

Primarul a precizat că se are în vedere iniţierea unei curse de transport auto periodice pe dealul cetăţii, mai ales că foarte mulţi dintre vizitatori sunt pensionari străini, inclusiv asiatici, care au dificultăţi în a urca dealul pe jos.

„Nepermiţându-le accesul cu autoturismele sau cu autocarele, trebuie să ne organizăm cu un mijloc de transport să putem face totul în mod organizat. Drumul de acces spre Cetatea de Refugiu este destul de îngust şi s-ar putea produce blocaje din cauza aglomeraţiei. Mai mult decât atât, viaţa comunităţii va fi afectată din cauza traficului şi a turiştilor care vin cu maşinile, care respectă mai mult sau mai puţin viteza înspre şi dinspre cetate”, a afirmat Ovidiu Şoaită.