Cetatea Devei – O călătorie în istoria și arhitectura medievală a Transilvaniei

Cetatea Devei (Déva vára în maghiară și Diemricher Burg în germană) reprezintă un monument istoric și de arhitectură laică de mare valoare, situat în județul Hunedoara, Transilvania. Construită în secolul al XIII-lea, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului.

Pe lângă valoarea sa arhitectonică și istorică, cetatea a păstrat dovezi ale locuirii încă din neolitic și epoca bronzului. Blocuri de piatră cioplită cu tăieturi în formă de coadă de rândunică sugerează existența unei fortificații dacice în zonă.

În urma invaziei tătarilor, regele Béla al IV-lea a construit cetatea, care a fost menționată pentru prima dată într-un document din 1269. În secolele următoare, cetatea a devenit reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán, care își exercitau autoritatea asupra voievodatului Transilvaniei de aici. După 1315, cetatea a revenit în posesia regelui Carol Robert de Anjou, iar castelanii săi au devenit și comiți ai comitatului Hunedoara.

În secolul al XIV-lea, Deva și satele înconjurătoare erau amintite ca „district militar valah”, iar cetatea avea în jurisdicție patru scaune, care făceau parte din domeniul regal și erau conduse de cnezi. Localnicii aveau îndatoriri militare și obligații privind întreținerea, reparațiile și construcțiile din cetate.

Cetatea Devei a fost întărită în 1580 și a jucat un rol important în lupta dintre Török János și pașa Kasim. În 1444, cetatea și domeniul său întins au intrat în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alături de cetate, au fost preluate și 56 de sate, precum și minele de aur din Munții Apuseni.

Citește și Ioan de Hunedoara – Voievod, regent și mare comandant militar al Ungariei

Familia Corvinilor a condus cetatea și domeniul său până în 1504, iar în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen a construit un bastion care servea drept închisoare și loc de tortură. La baza acestuia, a fost ridicat în stil renascentist Palatul Magna Curia.

Episcopul Francisc David, întemeietorul Bisericii Unitariene din Transilvania, a fost întemnițat în cetate în 1579, unde a și murit în același an, fiind acuzat de erezie. Închisoarea din cetate a fost, de asemenea, locul în care generalul Basta a dorit să execute conducătorii transilvăneni.

În 1657, cetatea a fost ocupată de otomani, iar în timpul răscoalei lui Rákóczi, în 1704, a căzut în mâinile curuților. Din 1713, au început lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară, iar între 1717-1719, aceasta a fost întărită din nou. Chiar dacă importanța ei militară a scăzut, cetatea a fost reînnoită în 1752.

În 1784, cetatea a fost atacată în timpul răscoalei țărănimii iobage din Transilvania, printre care s-au aflat și moții Horia, Cloșca și Crișan. Din acel moment, cetatea Deva nu a mai avut funcționalitate militară. Noul proprietar, Pogány Franciska, a golit întreaga cetate, care a căzut rapid în ruină. În 1817, împăratul Francisc I și soția sa, aflați în vizită în Transilvania, au poruncit refacerea Cetății Devei. Lucrările au durat 12 ani.

Citește și Cetatea Câlnic: comoară istorică și monument UNESCO din Transilvania

În timpul revoluției maghiare din 1848-1849, cetatea se afla în mâinile soldaților austrieci sub conducerea comandantului Kudlich. Lupte au avut loc doar după eliberarea Transilvaniei de Nord de către generalul polonez Bem. În februarie 1849, aici au ajuns și revoluționarii conduși de Avram Iancu, ca prieteni ai austriecilor. Revoluționarii maghiari au reușit să ocupe cetatea, devenind astfel una dintre cele trei cetăți ocupate de honvezi, alături de Buda și Arad.

În dimineața zilei de 13 august 1849, magazia cu praf de pușcă a fortăreței a explodat, distrugând în mare parte cetatea și provocând moartea soldaților din garnizoana cetății. Latura de est a cetății a fost dărâmată. În 18 august 1849, generalul Bem a capitulat în fața trupelor habsburgice la cetatea Deva.

Astăzi, Cetatea Devei reprezintă un important punct turistic și de referință pentru istoria și arhitectura medievală din Transilvania, ilustrând o parte semnificativă din istoria și evoluția regiunii.

Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *