Cetatea Făgăraș, în ultima etapă a restaurării. Cetatea rămâne deschisă turiștilor pe durata lucrărilor

Ultima etapă a restaurării Cetății Făgăraș a început, fiind făcute lucrări pentru construirea celui de-al doilea pod, la intrarea principală, informează un comunicat de presă al Primăriei Făgăraș.

Cel de-al doilea pod al Cetății Făgăraș se află la intrarea principală a monumentului istoric. Acesta va fi construit din lemn şi va avea o lungime de 50 de metri, cu o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea.

„Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a Cetății. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetății. Deşi se lucrează, accesul turiștilor este permis de marți până duminică între orele 8.00 – 17.00, neexistând niciun risc din cauza lucrărilor. Până în prezent, au fost restaurate cele două ziduri de apărare ale cetății şi s-a amenajat drumul de strajă între acestea, iar între zid şi șanțul de apărare s-au realizat alei pietonale, împreună cu zona de belvedere”, a afirmat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului, citată în comunicatul de presă transmis de Primăria Făgăraș.

Potrivit sursei citate, la fostele grajduri princiare au fost amenajate spațiile care vor fi destinate atelierelor de creație, unde se vor desfășura activități atât pentru copii, cât şi pentru adulți. La demisol s-au realizat spatii pentru depozitarea pieselor de patrimoniu.

Citește și Moș Ion Roată a fost numit cetățean de onoare al comunei Cîmpuri, la 140 de ani de la moartea sa

„S-a restaurat şi bastionul Szabo, unde vom avea o expoziție dedicată gărzii cetății; vor fi expuse armuri, echipamente, arme. Să nu uităm de primul pod realizat, pe latura de nord, chiar în dreptul porții istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră. Şi, bineînțeles, a fost schimbat în totalitate acoperișul cetății – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc”, se arată în comunicat

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanţate cu fonduri europene. Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.