Cetatea Oradea: Zilele Culturii Slovace, în perioada 16 – 18 septembrie

Etnicii slovaci sărbătoresc, în perioada 16 – 18 septembrie, Zilele Culturii Slovace, organizate în acest an în Cetatea Oradea, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Slovace.

Potrivit unui comunicat transmis de către preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), deputatul Adrian Merka, evenimentul a debutat vineri cu un schimb de experienţă prin care elevii care studiază în şcoli cu predare în limba slovacă (Liceul Teoretic „Jozef Kozacek” Budoi, Şcoala Gimnazială Făgetu, Şcoala Gimnazială Şinteu, Şcoala Primară Valea Cerului, Şcoala Primară Vărzari) îşi prezintă prin viu grai cultura, tradiţiile, identitatea şi şcoala de unde provin, de care sunt atât de mândri, către elevi din şcoli cu predare în limba română din Oradea (Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, Şcoala Gimnazială nr.16, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul „Don Orione”, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”, Şcoala Gimnazială nr. 11, Şcoala gimnazială „Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Gimnazială „Dacia”).

Schimbul de experienţă dintre şcoli va fi urmat de spectacole de dans în Cetate, ocazie cu care se vor împărţi şi invitaţii pentru ziua următoare.

Citește și Cercetări arheologice la cetatea Sarmizegetusa Regia, în cadrul proiectului de restaurare

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Slovace, va avea loc o recepţie în aceeaşi zi, la ora 18,00, în Cetatea Oradea, la care vor participa ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, E.S. Karol Mistrík, şi consulul onorific general, Miroslav Iabloncsik.

Pe 17 septembrie vor avea loc manifestări culturale în Cetatea Oradea, precum dansuri şi cântece tradiţionale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiţionale slovace, dar şi concerte susţinute de formaţiile Csardás din Abova şi Kollárovci, informează Agerpres.

În data de 18 septembrie, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu slujba religioasă care va avea loc la Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea.

„Cu această ocazie, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România doreşte să mulţumească celor care au sprijinit de-a lungul timpului proiectele şi iniţiativele comunităţilor slovace din România, lansând invitaţia către toţi cei interesaţi să participe la activităţile din program”, a menţionat deputatul Merka.

Zilele Culturii Slovace sunt organizate de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi Departamentul pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.