Agenția Națională a Arhivelor Moldova anunță despre lansarea unui proiect care are drept scop facilitarea, de la distanță, a accesului la documente de arhivă.
Pentru început va fi disponibil Fondul 51 din cadrul Direcției Arhiva Organizațiilor Social-Politice, unul dintre cele mai valoroase și solicitate fonduri care conține dosare ale Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei.
Fondul conține date despre teroarea sovietică și operațiunile sub acoperire din timpul celui de-al doilea război mondial, industria militară și planurile de mobilizare pentru 1945-90 și corespondența cu MGB/KGB, MVD, Prokuratura și alte instituții.
Inventarul și toate dosarele sale au fost declasificate în 2014, dar rămân necunoscute istoricilor și publicului.
Cei interesați pot selecta dosarul dorit și solicita o copie electronică a acestuia, prin achitarea serviciilor online conform legislației în vigoare.
Agenția Națională a Arhivelor informează de asemenea pe site-ul oficial că astăzi, 17 mai 2022, a avut o întrevedere în format on-line cu Arhivarul Național al Estoniei (Riigiarhivaar), Priit Pirsko.
În timpul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte ce țin de domeniul arhivistic, printre care digitalizarea și facilitarea accesului on-line la sursele arhivistice.
Citește și Serbinov Nicolai, basarabean condamnat pentru că „lăuda viața din România burgheză”
„Dl Prisko a împărtășit din experiența Estoniei în ceea ce privește administrarea instituțiilor arhivistice și a menționat că în anul 2021 arhivele din Estonia au avut 1.7 mil. vizitatori, iar 99.7% dintre aceștia au fost vizitatori virtuali.
La rândul său, Igor Cașu a prezentat obiectivele de dezvoltare a domeniului arhivistic din Republica Moldova pentru următorii doi ani, subliniind importanța asigurării accesului on-line la informația arhivistică și menționând măsurile deja întreprinse în această direcție.
Alte subiecte discutate în cadrul întrunirii au vizat protecția datelor cu caracter personal, cooperarea dintre instituțiile publice și cele private în procesul de modernizare instituțională, dar și noile servicii oferite de arhive pentru cercetători și publicul larg”, informează Agenția Națională a Arhivelor.