Cetățile dacice din Munții Orăștiei: Descoperă Sarmizegetusa Regia și celelalte fortificații dacice

Cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt un ansamblu de fortificații și așezări dacice, construite în perioada secolelor I î.Hr. – I d.Hr., în actuala regiune a României. Aceste cetăți, care includ Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Piatra Roșie de la Luncani, Bănița și Căpâlna, au avut un rol important în istoria dacilor și a conflictelor dintre daci și romani. În anul 1999, aceste situri au fost incluse în lista UNESCO a patrimoniului mondial, datorită importanței lor istorice și arheologice.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, situată la o altitudine de peste 1.200 de metri în Munții Orăștiei, a fost capitala și cel mai important centru politic, militar și religios al statului Dac în timpul domniei regelui Decebal (87-106 d.Hr.). Numele „Sarmizegetusa” provine din limba dacă și se traduce aproximativ prin „orașul suprem”.

Sarmizegetusa Regia era compusă din mai multe zone, inclusiv o așezare civilă, o zonă sacrală și un sistem de fortificații. Printre cele mai importante structuri ale cetății se numără:

 • Sanctuarul și astrolabul dacic: Un complex religios și astronomic, unde se crede că au avut loc ceremonii religioase și s-au făcut observații astrale.
 • Zidul de incintă: Un zid de piatră masiv care înconjura așezarea, având rolul de a proteja cetatea de invazii.
 • Turnurile și porțile de acces: Elemente defensive care asigurau protecția cetății și controlul accesului în interiorul acesteia.

Cetatea dacică Costești-Cetățuie

Cetatea dacică Costești-Cetățuie se află în apropiere de satul Costești și la aproximativ 30 de kilometri de Sarmizegetusa Regia. Cetatea era construită pe o înălțime și avea o formă neregulată, adaptată reliefului muntos. Construcția sa datează din secolul al II-lea î.Hr. și a fost folosită pentru apărare și controlul teritoriului înconjurător.

Cetatea Costești-Cetățuie include următoarele structuri:

 • Zidul de incintă: Un zid masiv de piatră care înconjura cetatea și avea rolul de a o proteja de invazii.
 • Turnurile de apărare: Construcții defensive amplasate în punctele strategice ale cetății, utilizate pentru a monitoriza și apăra perimetrul.
 • Terase și locuințe: Zone locative construite pe terasele de pe versanții dealului, în interiorul incintei.

Cetatea dacică Costești-Blidaru

Cetatea dacică Costești-Blidaru, situată în apropiere de satul Costești și la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice din Munții Orăștiei. A fost construită în secolul al II-lea î.Hr. și avea rol de apărare și de control al teritoriului înconjurător.

Structurile principale ale cetății Costești-Blidaru includ:

 • Zidul de incintă: Un zid de piatră impresionant care proteja cetatea și era întrerupt de mai multe turnuri de apărare și porți de acces.
 • Terase și locuințe: Zone locative construite pe terasele de pe versanții dealului, în interiorul incintei.
 • Drumuri și trepte: Un sistem de drumuri și trepte care făceau legătura între diferitele părți ale cetății și facilitau circulația.

Cetatea dacică Piatra Roșie

Cetatea dacică Piatra Roșie se află în apropiere de satul Luncani și la o distanță de aproximativ 45 de kilometri de Sarmizegetusa Regia. Acest sit arheologic este cunoscut pentru zidurile de apărare din piatră roșie și pentru poziția sa strategică, pe o stâncă înaltă și greu accesibilă.

Printre structurile principale ale cetății Piatra Roșie se numără:

 • Zidul de incintă: Un zid de piatră roșie care proteja cetatea, având turnuri de apărare și porți de acces.
 • Terase și locuințe: Zone locative construite pe terasele de pe versanții dealului, în interiorul incintei.
 • Drumuri și trepte: Un sistem de drumuri și trepte care facilitau circulația în interiorul cetății și asigurau accesul la zonele strategice.

Cetatea dacică de la Bănița

Cetatea dacică de la Bănița este situată în apropiere de satul Bănița și la aproximativ 50 de kilometri de Sarmizegetusa Regia. Acest sit arheologic este cunoscut pentru sistemul său de apărare, care include ziduri de piatră și terase fortificate.

Elemente importante ale cetății Bănița includ:

 • Zidul de incintă: Un zid de piatră care proteja cetatea și era întrerupt de turnuri de apărare și porți de acces.
 • Terase fortificate: Suprafețe de teren amenajate pe versanții dealului și protejate de ziduri de piatră, care serveau drept platforme pentru construcții și apărare.
 • Locuințe și ateliere: Clădiri construite pe terasele fortificate, unde locuiau și își desfășurau activitatea meșteșugarii și locuitorii cetății.

Cetatea dacică de la Căpâlna

Cetatea dacică de la Căpâlna se află în apropiere de satul Căpâlna și la aproximativ 60 de kilometri de Sarmizegetusa Regia. Cetatea a fost construită în secolul al II-lea î.Hr. și a avut un rol important în apărarea și controlul teritoriului dacic.

Structurile principale ale cetății Căpâlna includ:

 • Zidul de incintă: Un zid de piatră care proteja cetatea, având turnuri de apărare și porți de acces.
 • Terase și locuințe: Zone locative construite pe terasele de pe versanții dealului, în interiorul incintei.
 • Drumuri și trepte: Un sistem de drumuri și trepte care făceau legătura între diferitele părți ale cetății și facilitau circulația.

Concluzie

Cetățile dacice din Munții Orăștiei reprezintă un important patrimoniu arheologic și istoric, ilustrând puterea și complexitatea civilizației dacice înainte de cucerirea romană. Aceste cetăți, cu roluri variate în apărarea, controlul teritoriului și activitățile religioase, oferă o fereastră în trecutul unei culturi care a lăsat o moștenire durabilă în istoria și cultura românească. Incluse pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt o destinație de neratat pentru pasionații de istorie și arheologie, precum și pentru cei interesați de frumusețile naturale ale României.

Citește și Castelul Corvinilor: O capodoperă a arhitecturii gotice din România și o destinație de basm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *