„Chestiuni diverse” de acum 100 ani

De multe ori, întâmplările zilnice care influențează într-o oarecare măsură viețile oamenilor nu ajung în cărțile de istorie, rămân doar un fapt divers care în timp va fi uitat. Se întâmplă însă, uneori, ca un fapt divers care inițial pare irelevant, să devină mulți ani mai târziu esențial pentru clarificarea unui context istoric ambiguu. Prima condiție pentru ca o întâmplare obișnuită să poată fi reconsiderată după trecerea timpului este ca relatarea ei să se păstreze, de aceea documentele scrise reprezintă acea memorie esențială pentru înțelegerea trecutului, iar pierderea lor produce adesea daune care nu se pot calcula.

În această notă, de relatare a unei povești aparent efemere, vă propunem astăzi câteva documente păstrate în fondul Ministerul de Interne, într-un dosar „relativ la chestiuni diverse, Jud. Putna”, mai exact corespondența dintre directorul Arhivelor Statului, Ministerul de Interne și Prefectura Județului Putna pentru clarificarea împrejurărilor în care, în anul 1922, în gara Focșani fuseseră vândute fructe împachetate în foi din dosarele vechii instituții a Stărostiei Putna.

La data de 28 septembrie 1922, Dimitrie Onciul, directorul general al Arhivelor Statului, solicita Ministerului de Interne „să cerceteze cum au ajuns asemenea dosare în posesiunea persoanei respective”, relatând că: „Dl. profesor N. Iorga mi-a făcut cunoscut că în gara Focșani se vând fructe împachetate în foi din dosare ale fostei stărostii de Putna. Dl. profesor N. Iorga a cumpărat acolo fructe în astfel de hârtii din anii 1832 și 1834. La întrebarea D-sale de unde sunt hârtiile, vânzătoarea a spus că le are de la un evreu din Pescărie (Focșani)”. (ANR, SANIC, Fond Ministerul de Interne. Diviziunea Administrației Centrale, dosar 258/1922, f. 25)

Citește și Arhivele Naționale din Moldova publică listele cu numele persoanelor deportate în Siberia (6-9 iulie 1949)

Pentru elucidarea acestui caz cel puțin neobișnuit, la data de 6 octombrie 1922, Ministerul de Interne dispunea ca Prefectura Putna să facă o cercetare imediată, care a fost finalizată abia câteva luni mai târziu, și ale cărei concluzii se regăsesc în cele două procese-verbale întocmite la 30 aprilie și 11 mai 1923 de doi angajați ai Poliției orașului Focșani, subcomisarul N. Acomei (Circumscripția a II-a), respectiv Em. Ionescu (Serviciul de Siguranță).

Potrivit acestora, Poliția Gării Focșani susținea că „în gară nu mai există femei care să exercite comerț de mult timp; și nici nu au cunoștință de domiciliul lor”, iar la pescăria din localitate „făcând amănunțit cercetări spre a da de evreul care a vândut hârtie de dosare din 1832 și 1834 și cum de a ajuns acea hârtie în mâna lui și a femeelor vânzătoare de fructe din gara Focșani, nu s-a putut da de urma sa fiind necunoscut.” (ANR, SANIC, Fond Ministerul de Interne. Diviziunea Administrației Centrale, dosar 258/1922, f. 27)

Investigația a continuat la localul Prefecturii Putna, unde explicația dată de autorități a fost aceea că „în anul 1915 în adevăr s-au vândut prin licitație publică dosare de la Serviciul Județean, de pe lângă Prefectura Jud. Putna, cari dosare au putut ajunge în mâna oricui; în afară de aceste dosare, în anul 1916 când Prefectura Jud. Putna, cu funcționarii, au trebuit a părăsi orașul Focșani, care era amenințat să cadă în mâinele armatelor inamice, la plecare, neavând putința a ridica și archivele, au fost lăsate pe loc când la ocuparea orașului, armatele inamice au ocupat și localul Prefecturei de Putna, unde l-au transformat în spital, și de unde s-a luat diferite dosare din ambele arhive.

Citește și Începutul Răscoalei din 1907. Documente din Arhivele Naționale prezintă în mod detaliat desfășurarea evenimentelor

Se mai poate crede că dosarele despre care tratează întreaga corespondență să fi fost sustrase de evrei dolmeci (interpreți) de cari se serveau trupele și autoritățile de ocupațiune și vândute în acel timp pe la diferiți comercianți din localitate, nemaiputându-se găsi și în prezent din acele dosare ‒ fiind un timp destul de îndelungat de atunci ‒ iar arestările ce am îndreptat în această direcțiune au rămas infructuoase pe motiv că astăzi se găsesc dispăruți din localitate acei cari au ocupat funcțiile de interpreți pe lângă autoritățile inamice.” (ANR, SANIC, Fond Ministerul de Interne. Diviziunea Administrației Centrale, dosar 258/1922, f. 26)

Prefectura Județului Putna a înaintat cele două procese verbale Ministerului de Interne la data de 21 mai 1923, iar finalizarea cercetării rămâne necunoscută pentru noi, singura completare în acest caz fiind rezoluția de pe această ultimă adresă: „aviz/la dosar partea la arhive”.

Corespondența referitoare la foile dosarelor Stărostiei Putna folosite pentru împachetarea fructelor vândute în gara Focșani, păstrată într-un vechi dosar intitulat „Chestiuni diverse”, se oprește aici și, în lipsa altor înscrisuri cu detalii edificatoare ‒ la fel ca în cazul atâtor documente distruse de războaie, incendii, inundații sau de timp ‒ călătoria lor spre lume se încheie brusc, iar informațiile pe care le conțineau vor rămâne cu totul necunoscute posterității.