China: Cuplu condamnat pentru crearea unui software de ocolire a cenzurii

Pe 12 iunie 2023, două persoane reţinute în octombrie 2021 de Poliţia de Securitate de Stat din Shanghai pentru crearea unui software ce ocolește Marele Firewall chinez au primit pedepse de cinci, respectiv şase ani de închisoare. He Binggang și logodnica lui, Zhang Yibo, sunt adepţi ai Falun Gong, o practică spirituală intens persecutată de către regimul comunist chinez.

He, Zhang și alți colaboratori au fost arestați pe 9 octombrie 2021, acuzați de dezvoltarea și întreținerea unui software numit „oGate”. Acesta le permite utilizatorilor din China să acceseze site-uri web și informații care sunt în mod normal blocate de Marele Firewall, un sistem de cenzură și monitorizare a internetului creat de regimul chinez în 1998.

Falun Gong, cunoscut și sub numele de Falun Dafa, este o practică spirituală bazată pe principiile adevărului, compasiunii și toleranței. Înainte ca regimul chinez să înceapă persecuția acestei practici și a adepților săi în 1999, Falun Gong a fost foarte popular în China, cu aproximativ 70-100 milioane de practicanți.

He și Zhang au fost subiectul unei persecuții pe termen lung de către regimul chinez. Starea lor de sănătate s-a deteriorat în timpul detenției, He suferind de probleme severe la gât și paralizie parțială ca rezultat al torturilor, potrivit Minghui.org, o platformă care urmărește persecuția practicanților Falun Gong.

Citește și Impactul cenzurii în stand-up: Cum o glumă poate costa 2 milioane de dolari în China

Înainte de arest, He, un inginer de software talentat, a fost deja închis de două ori din cauza practicării Falun Gong. Zhang, fost manager de afaceri pentru o companie străină, a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare în 2009 pentru practicarea Falun Gong.

Arestarea lor este doar o mică parte a reprimării la nivel național de către Partidul Comunist Chinez a practicanților Falun Gong implicați în dezvoltarea și suportul software-ului „oGate”. În octombrie 2021, au fost arestate mai multe persoane în mai multe provincii din China pentru sprijinirea acestui software.

Aceste evenimente marchează încă un episod al eforturilor continue ale regimului chinez de a cenzura și controla accesul la informații online și de a reprima practica Falun Gong.