China inaugurează cel mai avansat turn de observaţie marină din lume

Distribuie

China va inaugura luna aceasta în Marea Chinei de Est o structură de 4.500 de tone care se va înălţa mai mult de o sută de metri deasupra nivelului apei, devenind astfel turnul stereostopic de observaţie marină destinat cercetărilor ştiinţifice cel mai avansat din lume, scrie miercuri presa locală preluată de agenţia EFE.

Infrastructura presupune un salt în capacitatea Chinei de cercetare marină şi va contribui de asemenea la protejarea drepturilor sale în acest domeniu, potrivit unui articol publicat de cotidianul local de Ştiinţă şi Tehnologie.

Platforma Tongji Hai-1 este prima de acest tip de care dispune gigantul asiatic şi a fost dezvoltată de Universitatea din Tongji şi de compania China Offshore Oil Engineering (CNOOC Engineering) în oraşul de coastă Qingdao.

Şeful de proiect al acestei companii, Hui Shengli, a declarat că turnul va fi echipat cu cel mai mare număr de senzori de monitorizare pe care-l au structurile de cercetare marină chineze, dispunând de 195 de echipamente pentru culegerea de informaţii de mediu şi oceanice.

Sistemele Tongji Hai-1 vor culege în mod continuu date utile atât cercetărilor despre schimbările climatice, cât şi anticipării dezastrelor maritime.

Această platformă este unul din pilonii celui mai mare proiect chinez de tehnologie în sectorul marin, prezentat în anul 2017 şi pentru care a fost alocată o finanţare de 2,1 miliarde de yuani (circa 268 de milioane de euro) pentru o perioadă de cinci ani, cu scopul creării unei reţele ştiinţifice de observare marină în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud.

Citește și China: Cel puţin 3.200 de morminte cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite în provincia Qinghai