China vrea să folosească praf lunar pentru a construi baze pe Lună

China vrea să înceapă să construiască o bază lunară folosind praf de pe Lună în următorii cinci ani, în cadrul unui program ambiţios care va începe în acest deceniu, a raportat mass-media din această ţară, informează Reuters.

Peste 100 de oameni de ştiinţă chinezi, cercetători şi contractori din sectorul spaţial s-au întâlnit de curând la o conferinţă organizată în oraşul Wuhan din centrul Chinei pentru a discuta modalităţile de construire a unor infrastructuri pe suprafaţa Lunii, au raportat mass-media locale.

Ding Lieyun, un expert de la Academia Chineză de Inginerie, a spus că o echipă de cercetare construieşte în această perioadă un robot denumit „Chinese Super Mason” („Super-Zidarul Chinez”) pentru a produce cărămizi din praful lunar, potrivit cotidianului Changjiang Daily.

„Construirea unui habitat pe Lună este necesară pentru explorările lunare pe termen lung, iar acesta va fi cu siguranţă realizat în viitor”, a declarat Ding Lieyun, care recunoaşte totuşi dificultatea fabricării unei astfel de construcţii pe termen scurt, conform sursei menţionate.

Citește și Sursă neaşteptată de apă, descoperită pe Lună 

Robotul ce a primit sarcina de a fabrica „cărămizi din sol lunar” va fi lansat în spaţiu prin intermediul misiunii chineze Chang’e-8, programată să se desfăşoare în jurul anului 2028, a adăugat Ding Lieyun, potrivit căruia China doreşte să aducă pentru prima dată pe Terra eşantioane de praf selenar recoltate de pe faţa nevăzută a Lunii, în urma unei misiunii ce ar putea avea loc în 2025.

Anterior, China a adus pe Terra mostre de praf selenar prelevate de pe faţa vizibilă a Lunii prin intermediul misiunii spaţiale Chang’e-5 din 2020, a reamintit presa de stat chineză.

China doreşte ca astronauţii săi să petreacă pe Lună perioade îndelungate după ce va construi o bază de cercetare pe satelitul natural al Terrei.

Ding Lieyun şi alte zeci de experţi au participat la Conferinţa pentru Construcţii Extraterestre organizată la sediul Universităţii de ştiinţe şi tehnologie Huazhong din oraşul Wuhan, pe durata weekendului trecut.