Chirurgul Constantin Isac

Entuziast şi cu o putere de muncă extraordinară, aşa şi-l amintesc locuitorii oraşului Călan pe doctorul Constantin Isac, la 13 ani de la plecarea dintre noi (28 martie 2009).

Chirurgul Constantin Isac a fost cetăţean de onoare al oraşului Călan. S-a născut la 22 mai 1927 în satul Orăşani, comuna Ostroveni (judeţul Dolj), într-o familie de intelectuali: Ion (învăţător) şi Sita. Şcoala primară a absolvit-o în satul natal, după care a ales Liceul Militar din Craiova.

În ultimul an participă la o răscoală politică împreună cu mai mulţi colegi, pentru care este închis o lună, ulterior mutat disciplinar la un liceu civil. După terminarea studiilor liceale se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj. După absolvire a fost repartizat ca medic stagiar în localitatea Mănăstireni din judeţul Cluj. La finele stagiaturii a primit repartiţie la Deva, la spitalul regional, ca medic chirurg. În 1960 s-a mutat la Spitalul Călan. De spitalul şi mai târziu policlinica din Călan a rămas legată întreaga sa activitate profesională. Numărul operaţiilor efectuate, reuşite, se estimează la 30.000, în plus a răspuns permanent de rezolvarea accidentelor de muncă din combinatul siderurgic din localitate.

îS-a pensionat la 65 de ani, cu toate acestea a continuat să meargă benevol la cabinetul din policlinică, trei-patru ore pe zi. Odată cu ieşirea sa la pensie s-a desfiinţat şi secţia de chirurgie din spital. Avea un program ordonat şi echilibrat, bucurându-se de armonia din familie.   

Ca recunoaştere a meritelor în profesia sa, Consiliul local şi Primăria, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor l-au decorat şi i-au acordat titluri onorifice.

Citește și Călan: Un oraș fără spital în care au profesat în secolul XX mai mulți medici renumiți