Cine mai are nevoie de cultură când avem TikTok?

Într-o eră în care cultura și-a pierdut tronul în favoarea fanteziilor efemere ale TikTok-ului, ne întrebăm cu nostalgie: cine mai are nevoie de artă, literatură și muzică? Să ne amintim de vremurile când oamenii trăiau o existență plictisitoare, sărăcită de lipsa acestui colos digital care ne-a invadat viețile și a transformat totul în sclipici efervescent.

Arta, acea relicvă din trecut, cândva adorată și venerată, acum s-a degradat într-un simplu exponat al muzeelor. Da, acele bastioane ale culturii unde mărețele opere ale lui Michelangelo sau Picasso zac acum uitate, în timp ce adolescentul de rând își etalează talentul în mișcări de dans și grimase adorabile, pe care TikTok le-a ridicat la rang de artă supremă.

Cât despre muzică, ce poate fi mai evocator decât o melodie de 15 secunde, care îți intră în minte și în suflet? Să ne amintim de absurda pretențiozitate a marilor compozitori clasici și să ne bucurăm că, în sfârșit, muzica a fost eliberată de sub jugul lor tiranic. Acum, fiecare sunet este o explozie de energie, iar mărețele simfonii nu mai au loc în playlist-urile noastre.

Citește și Cum să distrugem patrimoniul cultural în 10 pași simpli

Literatura, acea matroană încruntată, a pierdut de asemenea bătălia cu TikTok. Cine să mai dedice ore în șir lecturării unor opere greoaie ale lui Tolstoi sau Camus, când poate savura esența umanității într-o serie de videoclipuri de câteva secunde? Nu-i așa că e mult mai plăcut să primești înțelepciunea în doze mici și colorate, ca pastilele efervescente de vitamine?

Așadar, să lăsăm în urmă acele vremuri primitive când cultura era un ideal de urmat și să sărbătorim triumful TikTok-ului. De ce să ne mai încovoiem sub greutatea tradiției și a clasicilor când avem la îndemână o lume fascinantă, vibrantă și efemeră, doar la o atingere de ecran distanță?

Cultura, fantomă bleagă și fără vlagă, a fost înfrântă de către TikTok, marele zeu al haosului creativ, care ne-a salvat de la monotonia veacurilor trecute. Să ridicăm un toast și să ne încântăm cu aceste bijuterii de iluzie efemere. Cine mai are nevoie de cultură când avem TikTok? O întrebare retorică, desigur.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook