Profesori, artiști, promotori culturali, medici sau sportivi cu o bogată activitate în domeniul lor, au fost răsplătiți în decursul timpului de către consiliul local și primăria orașului Călan cu titlul de cetățean de onoare ai orașului în care s-au născut, au crescut și au activat.
La începutul anilor 1990, autoritățile locale decorau primele patru personalități locale care s-au afirmat în domeniul medical și cel didactic, este vorba aici despre profesorul de istorie și limba latină Ioan Ocolișan, fost director al școlii generale din localitate, născut pe 22 martie 1931 în Streisângeorgiu, Călan. Din domeniul medical au fost decorați Lidia Dobrei, medic primar radiolog, Constantin Isac și Octavian Donțu.
Cu ocazia celei de-a IV-a ediții a „Zilelor orașului Călan”, Cosmin Oprescu, multiplu campion mondial la Taekwondo și antrenorul său, Cristinel Popa, au primit diploma de „Cetățean de onoare” ai orașului Călan într-o atmosferă de sărbătoare, oficiată de primarul orașului Adrian Iovănesc.
Autoritățile au decis în unanimitate în cadrul ședinței consiliului local din 8 iulie 2014 decernarea titlului de cetățean de onoare lui Nikolaus Rudolf Pilly, pentru activitatea sa industrială și culturală.
Citește și Emil Rațiu, medicul uzinei Călan, condamnat la moarte prin spânzurare în urma Dictatului de la Viena, ucis prin împușcare în comunism
Președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala locală Călan, autor a nenumărate articole în domeniul tehnic, studii monografice, poezii, proză şi cântece. Publică regulat în presa de limbă Germană. Este cunoscut ca fiind printre puținii din țara noastră care cântă la fierăstrău. Cântă la acest „instrument” din 1952.
Decorați post-mortem
Conform unei hotărâri de consiliu local Călan, în anul 1999 este numit cetățean de onoare al orașului Hummel Emerich (senior), artist născut pe data de 6 iunie 1911 în Călan și decedat pe data de 2 februarie 1972, tot în Călan. După cel de-al 2-lea război a fost deportat în U.R.S.S. timp de patru ani, unde s-a și îmbolnăvit. A avut o bogată activitate în domeniul cultural (a condus corul uzinei, fanfara din Călan, a predat ore de muzică la școala generală din localitate etc). Decorat cu ordinul Meritul Cultural.
În 2016 a fost numită cetățean de onoare, post-mortem, și Ileana Geller, fostă deportată în U.R.S.S.