Cineastul Otar Iosseliani a încetat din viaţă la vârsta de 89 de ani

Cineastul Otar Iosseliani, recompensat cu Premiul Louis-Delluc în 1999 pentru pelicula „Adieu, plancher des vaches!” („Farewell, Home Sweet Home”), a murit sâmbătă seară în Georgia, la vârsta de 89 de ani, a indicat duminică distribuitoarea sa franceză, Regine Vial, de la compania de producţie Les Films du Losange, informează AFP.

În 2000, Otar Iosseliani a prezidat juriul care a decernat Camera d’or, premiu care recompensează cel mai bun lungmetraj de debut prezentat în toate secţiunile Festivalului de Film de la Cannes.

Otar Iosseliani s-a născut la Tbilisi şi s-a format la şcoala de film VGIK din Moscova în anii 1950, unde se remarcase deja prin fantezia sa, anticonformismul şi o distanţă amuzată ce aveau să-i marcheze opera.

Primele sale filme, realizate în Georgia, – „Giorgobistve”, „Iko shashvi mgalobeli”, „Pastorali” – i-au adus recunoaşterea internaţională.

Două colaborări decisive, cu Rene Clair şi apoi cu Jacques Tati, l-au legat de Franţa, unde s-a stabilit timp de mulţi ani.

În Franţa a regizat „Les Favoris de la lune”, urmat de „La Chasse aux papillons”, „Brigands, chapitre VII” şi „Adieu, plancher des vaches!”.

„Mi-ar plăcea ca filmele mele să fie un cadou, un cadou pentru cineva pe care nu-l cunosc, dar care sigur are aceleaşi idei ca şi mine”, spunea Otar Iosseliani.

„Pentru mine, fericirea este atunci când cineva ajunge să articuleze o idee pe care o aveam şi eu în minte: te uiţi la un film, citeşti o carte şi îţi spui: ‘Ce bucurie, gândeşte ca mine'”, îi plăcea să adauge. 

Citește și Formaţia AC/DC anunţă decesul primului său baterist, Colin Burgess