Cipru deschide primul său parc arheologic subacvatic într-un port antic de 2.000 de ani

Primul parc arheologic subacvatic din Cipru a fost deschis publicului săptămâna trecută. Situat lângă oraşul antic Amathus, parcul prezintă unul dintre cele mai bine conservate porturi antice din estul Mediteranei, scrie artnews.com.

Deşi originile lui Amathus rămân neclare, se crede că a fost stabilit de strămoşii ciprioţilor în jurul anului 1100 î.Hr.

În diferite momente, aşezarea a fost deţinută de greci, fenicieni, perşi, ptolemei şi romani. În epoca romană, oraşul antic a devenit capitala uneia dintre cele patru regiuni ale Ciprului. Amathus a devenit sediul episcopului creştin după secolul al IV-lea e.n.

Construită pe stâncile de coastă într-un port natural, fosta bază navală cu utilizare comercială combinată a fost construită între 312 – 11 î.Hr. şi 294 î.Hr. De la declinul său, portul s-a dezvoltat într-un recif natural înfloritor pentru viaţa marină.

În august 2021, departamentul de antichităţi al insulei a anunţat finalizarea sitului subacvatic şi cartografierea portului antic.

Proiectul a fost condus de programul Fondului European de Dezvoltare Regională, ANDIKAT, care creează rute de scufundări în zone marine protejate din Grecia şi Cipru. A fost cofinanţat de Uniunea Europeană şi cu resurse naţionale din Grecia şi Cipru.