Cel puțin 53 de monumente istorice şi religioase din Ucraina au fost distruse de când a început invazia țării de către Rusia, a anunțat UNESCO, potrivit The Guardian.
UNESCO şi UNITAR (Unites Nations Institute for Training and Research) au pus la punct un sistem de monitorizare a stării principalelor monumente ucrainene prin satelit.
“Până acum, am constatat distrugeri la cel puţin 53 de monumente culturale. Sunt incluse 29 de locuri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente”, a precizat un purtător de cuvânt al UNESCO.
„Trebuie să salvăm moștenirea culturală din Ucraina”, declara Audrey Azoulay în luna martie, conform site-ului oficial al organizației UNESCO.
Citește și Centrul istoric al oraşului Liov din Ucraina, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, în pericol
Pe lista locurilor culturale distruse se află, între altele, Opera şi Baletul din Harkiv şi teatrul din Mariupol.
Cele șapte locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO aflate în Ucraina nu au suferit distrugeri.
Patrimoniul mondial UNESCO în Ucraina | Anul inscripției; Tip |
---|---|
Orașul vechi al Chersonesei Taurice și Chora | 2013; Cultural |
Catedrala Saint-Sophia din Kiev și clădirile monastice învecinate, Kiev-Pechersk Lavra | 1990; Cultural |
Ansamblul L’viv al Centrului Istoric | 1998; Cultural |
Reședință de metropolitani bucovineni și dalmțieni | 2011; Cultural |
Struve Geodetic Arc | 2005; Cultural |
Tserkva de lemn din regiunea Carpatica | 2013; Cultural |
Pădurile de primăvară de fag din Carpații | 2007; Natural |
Orașul vechi al Chersonesei Taurice și Chora
Un reprezentant al unei epoci unice în istorie, rămășițele acestui oraș vechi (sau polis) din Chersonese Taurice sunt o fereastră autentică în trecut. Inscripționată în site-ul 2013 ca un sit al Patrimoniului Mondial, aceasta prezintă o influență notabilă a imperiului grec care a fondat orașul, precum și imperiile romane și bizantine. Acesta se află în centrul schimbului cultural și întruchipează arhitectura, agricultura și stilul de viață al acestui important sit arheologic.
Catedrala Saint-Sophia din Kiev și clădirile monastice învecinate, Kiev-Pechersk Lavra
Inscripționat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1990, Catedrala Saint Sophia se află înaltă în orașul Kiev chiar și după mai mult de un mileniu de la înființarea fundațiilor sale. Împreună cu Kiev-Pechersk Lavra, cele două complexe ne oferă o privire asupra extraordinarei finețe a arhitecturii bizantine. Site-ul a fost complet restaurat la vechea sa glorie și susținut de Ministerul Culturii din Ucraina.
L’viv – Ansamblul Centrului Istoric
Răspândit pe o suprafață de hectare 120, centrul istoric L’viv păstrează tradiția orașului. În ciuda faptului că a pierdut o parte din strălucirea sa în timpul celui de-al doilea război mondial, centrul istoric oferă încă o vedere minunată în trecut, dat fiind că setarea sa geografică și trăsăturile sale contribuie la cultura bogată. Se poate face o plimbare în trecut prin plimbări pe străzi, admirând casele, amenajări interioare, decorațiuni și arhitectură în general. De la înscrierea sa în 1998, centrul, împreună cu zonele înconjurătoare, este conservat ca parte a Rezervației Naționale de Istorie și Arhitectură.
Reședință de metropolitani bucovineni și dalmțieni
Reședința Mitropolitanilor Bukovinian și Dalmațieni este o prezentare a influenței Ucrainei, arhitecturii bizantine, gotice și baroce în secolul 19. Ansamblul clădirilor din complex evidențiază influența Bisericii Ortodoxe în perioada de toleranță culturală și religioasă. Clădirile, grădinile și modelele decorative oferă multă minune pentru orice vizitator și admirator al arhitecturii și patrimoniului monumental și istoric.
Struve Geodetic Arc
Arcul geodetic Struve se compune dintr-o serie de triunghiuri de studiu. Ucraina deține un loc proeminent ca și casă la începutul acestui lanț, cu mai multe puncte principale situate în Ucraina, marcate de cinci plagă comemorativă în toată țara. Partea cea mai sudică a acestei zone istorice importante se află lângă Marea Neagră la Staro-Nekrasivka, Ucraina. Deși nu este prima încercare, Struve Geodetic Arc este foarte important datorită faptului că a fost prima încercare reușită de măsurare precisă a unui meridian.
Tserkva de lemn din regiunea Carpatica
Cele șaisprezece tserkve (sau biserici) s-au răspândit în Polonia și Ucraina în regiunea muntoasă carpatică. Clădirile reprezintă o mărturie a unei convenții unice a clădirii ecleziastice, care pune în lumină această etapă importantă de arhitectură bazată pe construcția de jurnal tradiționale. Ele reflectă o epocă glorioasă de la 16 până la secolul 19 și dețin o poziție importantă în istoria Bisericii Ortodoxe. Din acest motiv, aceste tserkve au fost înscrise ca un sit al patrimoniului mondial în 2013.
Pădurile de fag din pădurile de primăvară ale Carpaților
Fiind singura inscripție naturală ca sit de patrimoniu mondial în Ucraina, pădurile de fag din regiunea carpatică intră sub protecția juridică națională ca parcuri naționale și biosfere și rezerve ecologice. Răspândit pe o suprafață vastă de hectare 33,670 și extins în pădurile vechi de fag din Germania, aceste păduri sunt esențiale pentru înțelegerea răspândirii fagului și sunt cea mai completă și cuprinzătoare sursă de cunoaștere a sistemelor și condițiilor ecologice din Europa.