Clădirea Liceului de Artă ”Hariclea Darclee”, încadrată la risc seismic I

Distribuie

Cei 400 de elevi care învaţă în Corpul B al Liceului de Artă ”Hariclea Darclee” din Brăila, aflat pe lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I, vor fi relocaţi începând de luni, 27 februarie, potrivit informaţiilor făcute publice miercuri de directorul liceului, Gheorghe Antonescu.

Lista cu clădirile de unităţi de învăţământ încadrate în clasa de risc seismi I a fost făcută publică, marţi, de către Ministerul Educaţiei.

„S-a luat decizia relocării elevilor din Corpul B, care este cu risc seismic I. De luni, copiii nu vor mai intra în acel corp de clădire. Demersurile cu mutarea copiilor din acest corp de clădire au început din octombrie, deja trei clase sunt la Centrul Comunitar ‘Copii şi nepoţi’. Ceilalţi, de luni, vor trece la învăţământul de după-amiază, se va învăţa în două schimburi, unii vor învăţa în Corpul A, alţii în clădirea de pe Bulevardul Panait Istrati. Noi avem o anumită specificitate, în Corpul B sunt, pe lângă clase de cultură generală, şi ateliere de muzică. Vom discuta, vom cere şi ni se va aloca, cu siguranţă, un alt corp de clădire unde să ne putem desfăşura activitatea”, a declarat Antonescu.

Întrebat când a aflat că acest corp de clădire utilizat în scop educaţional a fost încadrat în clasa de risc seismic I, directorul Antonescu a recunoscut că studiul a fost făcut în anul 2019, iar de atunci „se caută soluţii”.

„S-a făcut o analiză asupra acestui corp de clădire şi de atunci se tot caută soluţii. Da, rezultatul se ştie din 18 decembrie 2019”, a specificat Gheorghe Antonescu.

Citește și Ministerul Educaţiei: 39 de clădiri – în clasa de risc seismic I

Miercuri, la nivelul Liceului de Artă ”Hariclea Darclee” a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie, în care părinţii elevilor s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au fost anunţaţi despre faptul că imobilul în care învaţă copiii prezintă risc seismic major.

„Eu am preluat mandatul în 17 ianuarie 2022. De când am preluat mandatul am început să fac demersuri de mutare a copiilor. Am avut o discuţie cu părinţii la începutul acestui an şcolar, atunci când am început să mutăm copiii de acolo. Le-am spus că există o anumită expertiză şi că e de dorit să începem uşor, uşor să mutăm copiii din corpul de clădire, pentru ca după aceea să putem face demersurile să intre în conservare acel corp, să fie reabilitat sau reconstruit”, a completat Antonescu.

Un reprezentant al părinţilor elevilor care învaţă în Liceului de Artă ”Hariclea Darclee”, Adrian Barbu, a declarat că părinţii a peste 800 de elevi ai liceului au făcut, în noiembrie 2022, o petiţie, în care au cerut să fie mutaţi copiii din Corpul B, dar că nu s-a găsit rezolvare până în prezent decât pentru trei clase.

„Se ştie de foarte mulţi ani că această clădire este cu risc seismic. Pe 3 noiembrie 2022, peste 800 de părinţi am semnat o petiţie, în care am cerut ca elevii să fie mutaţi din acea clădire. Eu am un copil bine pregătit, care vreau să înveţe la Liceul de Arte. Ce fac cu copilul, din clasa I este aici şi trebuie să-l mut la alt liceu pentru ce? Trebuie să-l mut, că la Corpul B, dacă bagi pumnul în el, pică. Există filmare, dacă pui mâna pe pereţi curge apa. Dacă sunt temperaturi sub 0 grade, curge apa pe pereţi.

Citește și Târgu Jiu: Universitatea Constantin Brâncuşi anunţă trecerea la cursurile online, din cauza situaţiei seismice

Copilul meu nu mai vine la şcoală de luni, pentru că nu vreau să intre în Corpul B. Poţi să faci astm, poate să fie un cutremur de 5-6 grade şi să cadă clădirea, fundaţia este cu risc seismic de gradul I din 2019 constatat şi suntem în 2023. Noi nu mai putem intra în şcoală”, a declarat Adrian Barbu.

Viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea Crican, a declarat că municipalitatea a fost informată cu privire la rezultatele expertizei făcute în anul 2019 privind încadrarea Corpului B al Liceului de Arte ‘Hariclea Darclee’ în clasa de risc seismic I, dar a precizat că, până în prezent, conducerea liceului nu a solicitat Primăriei Brăila sume necesare rezolvării problemelor depistate.

„Am fost informaţi de către conducerea liceului cu privire la aspectele care ţin de structura de rezistenţă şi de expertiza făcută de dumnealor în 2019. Până în momentul de faţă, nu avem o solicitare în scris formulată cu privire la un DALI sau la reabilitarea acestei unităţi de învăţământ. În intervalul 2016-2022, au fost alocate 3,6 milioane lei către Liceul ‘Hariclea Darclee’ pentru ceea ce au solicitat”, a afirmat viceprimarul Alexandru Jantea Crican.